Minimalne možnosti, da bi našli preživele v Dnipru

ByA.K.

16. januarja, 2023 , ,

Možnosti, da bi našli preživele v Dnipru, so minimalne

Župan Dnipra je opozoril, da so po sobotnem ruskem raketnem napadu na stanovanjsko zgradbo v mestu Dnipro na vzhodu Ukrajine, možnosti, da bi še našli preživele minimalne.

Po napadu se je zrušil se je cel del devetnadstropnega bloka. Mestna uprava pravi, da je umrlo najmanj 35 ljudi. Reševalna prizadevanja se nadaljujejo.

Najmanj 35 drugih še vedno pogrešajo, 75 preživelih je bilo ranjenih. Obstaja “minimalna” možnost, da bodo drugi našli žive, je dejal župan Borys Filatov.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v pogovoru za državno televizijo v Moskvi vztrajal, da bodo vojaške operacije še naprej načrtovane.

Kijev, Harkov in Odesa so bili napadeni v soboto. Moskva trdil, da so bile tarča ukrajinske vojaške in energetske infrastrukture.

Poljski premier Mateusz Morawiecki je raketne napade označil za “nečloveške” in dodal, da “Rusija namerno nadaljuje z vojnimi zločini proti civilistom”.

Predsednik Putin je dejal, da se “vse razvija v okviru načrta ministrstva za obrambo in generalštaba”.

Belorusija, na severni meji z Ukrajino medtem z Rusijo, začenja skupne vaje letalskih sil. Belorusko obrambno ministrstvo vztraja, da bodo obrambni, vendar obstajajo pomisleki, da Moskva pritiska na Minsk, naj se pridruži vojni v Ukrajini. Belorusija je bila eno od ruskih izstrelišč za invazijo februarja lani.

Strahopetni molk

V večernem nagovoru je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski opozoril, da je prejel številna sporočila sočutja z vsega sveta. Obsodil je “strahopetni molk” ruskega ljudstva glede napada na Dnjepro.

Ko je med sporočilom preklopil na ruščino, je dejal, da želi nagovoriti tiste, “ki še zdaj ne morejo izreči nekaj besed obsodbe tega terorja. Vaš strahopetni molk, vaš poskus ‘počakati’ na to, kar se dogaja, se bo končal le s tem, da bodo nekega dne ti isti teroristi prišli po vas.”

Dodal je, da je med žrtvami napada tudi 15-letna deklica in da sta dva otroka ostala siroti.

Od zadnjega vala ruskih napadov na ukrajinsko električno omrežje sta minila dva tedna. Zelensky dejal, da je bila energetska infrastruktura v regijah Harkov in Kijev močno prizadeta.

Po napadih je ukrajinsko državno energetsko podjetje Ukrenergo začasno uvedlo 24-urne omejitve porabe za vse regije. Ukrajinski minister za energetiko German Galuščenko je dejal, da bo naslednjih nekaj dni “težkih”.

Vir Foto: Twitter Ukrajina

Ne spreglejte…

Jens Stoltenberg, Nato: Putin je precenil svojo vojsko

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je dejal, da lahko Ukrajina v bližnji prihodnosti od svojih zahodnih zaveznikov pričakuje nove pošiljke težkega orožja… več tukaj.