Minister Bešič Loredan o aferi Bošnjak: Temu je treba priti do dna

Danijel Bešič Loredan

Minister Bešič Loredan o aferi Bošnjak: Temu je treba priti do dna

Minister za zdravje Daniel Bešič Loredan se je odzval na dogajanje v UKC-ju Ljubljana, kjer so izvedli samoplačniško operacijo za tujo državljanko, ki je poleg plačila operacije morala nakazati še honorar kirurgu Romanu Bošnjaku… o tem smo pisali tukaj.

UKC je hkrati dokumentacijo predal Nacionalnemu preiskovalnemu uradu in ministrstvu za zdravje.

“Gre za nedopustno dejanje, očitno smo odprli Pandorino skrinjico potencialno izjemno težkega koruptivnega tveganja in dejanja. Upam, da bodo pristojne institucije opravile svoje delo,” je na novinarski konferenci dejal minister za zdravje.

Urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu 9. marca UKC-ju Ljubljana poslal dopis, v katerem ga je pozval, naj v povezavi z operacije posredujejo račun, operacijski zapisnik in preostalo dokumentacijo, je dodal minister. Do danes dokumentacije še niso poslali. “Verjamem, da bo vodstvo bolnišnice to v najkrajšem možnem času dostavilo,” je dejal minister.

Minister je napovedal, da ko bodo dobili vse podatke iz UKC Ljubljana in bodo lahko verodostojno ocenili stanje, bodo preverjali, v kakšni meri je nevrokirurg zlorabil pooblastila in v kakšni meri gre za potencialno sistemski problem in se ta modus operandi izvaja še v drugih ustanovah.

“Moja zaveza je vedno bila, da če obstajajo tako visoka koruptivna tveganja, in danes vidimo, da obstajajo, je treba temu priti do dna.” Če bodo presodili, da ne gre za osamljen primer, temveč za nekaj sistemskega, bodo uvedli izredni upravni nadzor v UKC-ju Ljubljana. A pred tem morajo skupaj z vodstvom narediti natančno analizo, ali gre za primer enega zdravnika ali več zdravnikov, ki so po isti metodologiji opravljali samoplačniške operacijam pravi minister.

Pripravili bodo navodila za obračunavanje samoplačniških storitev

Napovedal je, da bo ministrstvo za zdravje pripravilo enotna navodila, kako naj se samoplačniške storitve v zdravstvu opravljajo. “Želim si, da bi najpozneje od novega leta imeli jasna navodila za opravljanje samoplačniških storitev v javnih zdravstvenih zavodih na vseh ravneh. Tudi glede tega, kakšna je cena, koliko mora ostati zavodom, kako si sredstva razdeli kader in kdaj se opravljajo pregledi ter ekspertna mnenja pred operacijami,” je dejal.

Minister se je dotaknil se je tudi same višine honorarja, ki ga je Bošnjak zaračunal za podano strokovno mnenje: “Tisti, ki smo v zdravstvu, vemo, da za ekspertno mnenje, ki je napisano na široko in zanj porabimo več tednov, lahko zaračunamo 1000 ali 1500 evrov in od tega plačamo tudi davke.” Poudaril je, da zdravniki, ki so zaposleni v javni ustanovi, ne morejo sami izdati računa za storitev, “zato imamo računovodsko službo”.

Pišejo ljudje s podobnimi trditvami o različni zdravnikih

Minister Bešič Loredan je ob tem pojasnil tudi, da na ministrstvo zdaj dobivajo pisma, ki se nanašajo na različne zdravnike iz različnih javnih ustanov. “Ljudje imajo očitno zdaj vero, da bomo stvarem prišli do dna. A je treba vse preveriti,” je dodal in nadaljeval, da bo treba ugotoviti, ali je to “neki modus operandi, ki teče že leta. Potem imamo v slovenskem zdravstvu problematiko, ki jo bo treba ustrezno obravnavati.”

Revizijsko poročilo UKC-ja naj bi razkrilo več nepravilnosti pri javnem naročanju

Revizija poslov Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana z dobavitelji zadnjih štirih let, ki jo je izvedlo podjetje Ernst & Young, je po besedah ministra pokazala več kritičnih točk. Dokument je sicer poslovna skrivnost in ga je prejel osebno.

Minister je za zdaj povedal le, da je podjetje Ernst & Young pod drobnogled vzelo postopke izbora dobaviteljev, njihovo ustreznost in ustreznost modela plačevanja ter opredelitev tveganj v sodelovanju z dobavitelji. “Izkazuje se več kritičnih neskladij, ki imajo pomembne posledice za ugled zavoda.”

Opozoril na oddajo naročil brez javnega naročanja oziroma drobljenje naročil ter oddajanje javnih naročil po zakonskem roku. “Ugotavlja se dosledna neskladnost z usmeritvami zavoda in neobravnava ponavljajočih se vprašanj, kot so manjkajoči zapisi o odpiranju ponudb, manjkajoče naročilnice in prednostne obravnave dobaviteljev pri plačilih,” je navedel minister. Dodal je, da je eno ključnih sporočil revizijskega poročila, da se zelo pogosto predpisi s področja zakona o javnem naročanju ne spoštujejo.

Minister je izpostavil, da poročilo ugotavlja razkorak med tveganji in kontrolo. “V dobaviteljskih strukturah upravljanja in nadzora se kaže možnost, da so prisotni zaposleni UKC Ljubljana in predvsem je videti izjemno pomanjkljivost analitičnih podatkov,” je pojasnil.

Dokument revizijskega poročila proučujejo pristojne institucije, tudi KPK, je dejal minister. Več o izsledkih bo ministrstvo za zdravje skupaj z vodstvom UKC-ja pojasnilo v sredo. En del poročila bo verjetno ostal zaupen, je povedal.

Koliko sredstev ministrstvo za zdravje namenja svetovalcem?

Minister Bešič Loredan se je odzval tudi na očitke, da je ministrstvo za zdravje sklenilo pogodbe s svetovalci, ki v skupni vrednosti presegajo milijon evrov. Bešič Loredan je pojasnil, da je ministrstvo od 1. junija 2022 do danes svetovalcem izplačalo 170.000 evrov, v kar so všteti tudi davki in prispevki.

Na ministrstvu za zdravje so nam dodatno pojasnili, da je za doslej sklenjene pogodbe predviden milijon evrov, a te pogodbe ne bodo nujno realizirane, zato bo dejansko izplačilo lahko tudi nižje.

Minister Bešič Loredan je dodal, da so na ministrstvu preverili, kako je bilo z izplačili svetovalcem v času prejšnjih ministrov. Predhodni minister za zdravje Janez Poklukar je po navedbah Bešiča Loredana v dobrem letu sklenil 172 pogodb v vrednosti 1.261.000 evrov.

Tomaž Gantar naj bi v desetih mesecih sklenil 157 različnih pogodb v vrednosti 1.464.000 evrov.

Gantar in Poklukar sta delovala v vladi Janeza Janše v času epidemije novega koronavirusa.

Aleš Šabeder, ki je bil zdravstveni minister v vladi Marjana Šarca, je med letoma 2019 in 2020 sklenil 172 pogodb v vrednosti 1.150.000 evrov.

Samo Fakin naj bi v šestih mesecih sklenil 174 pogodb v vrednosti 980.000 evrov, je navedel Bešič Loredan.

vir Foto: zajem