Minister Boštjančič pojasnjuje nakazila v davčno oazo in davčni dolg podjetja Brio

Klemen Boštjančič [Foto: Vlada RS Flickr]

Minister Boštjančič pojasnjuje nakazila v davčno oazo in davčni dolg podjetja Brio

Finančni minister Klemen Boštjančič se je znašel pod drobnogledom zaradi preteklih poslov svojega podjetja Brio. Kot poroča 24ur, je nekaj let pred vstopom v politiko Boštjančič preko svojega podjetja nakazal 31 tisoč evrov v davčno oazo Belize v Srednji Ameriki. Poleg tega je bilo podjetje nekaj mesecev davčni dolžnik, finančni upravi so dolgovali med 10 in 30 tisoč evrov.

Podjetje Brio svetovalni center je Boštjančič leta 2006 kupil iz stečaja. Vodenje podjetja je po zaprisegi Golobove vlade predal svoji ženi Evi Boštjančič, ki je bila pred tremi meseci imenovana v svet javnega zavoda SNG Drama Ljubljana. Kljub temu Boštjančič ostaja edini lastnik podjetja.

Izstopata dva dogodka

Pri poslovanju podjetja izstopata dva dogodka, poudarja 24ur. Prvi je 31 tisoč evrov visoko nakazilo v Belize 19. januarja 2015. Kot piše 24ur, je nakazilo zabeleženo tudi na Uradu za preprečevanje pranja denarja, saj je Belize na seznamu tveganih držav zaradi nizkih davčnih stopenj in povečanega tveganja za pranje denarja. Boštjančič je za 24ur pojasnil: “Storitev, ki je bila plačana z nakazilom, ki ga omenjate, je bila izobraževanje pilotov. Pri tem sem sodeloval z ameriškim podjetjem Ibis Global s sedežem v ameriški državi Washington, ki je bilo tudi prejemnik sredstev za omenjeno storitev. To podjetje je tudi posredovalo podatke o tem, kam je potrebno nakazati denar za opravljeno storitev in sicer na eno od njihovih podružnic.”

Druga stvar, ki izstopa pri poslovanju Bria, je davčni dolg. Leta 2013 je podjetje dolgovalo finančni upravi med 10 in 30 tisoč evri. Boštjančič za 24ur pojasnjuje: “Podjetje Brio je bilo kupljeno leta 2006 v stečaju. Šele leta 2013 sem izvedel, da davčni dolg, ki bi moral biti, skladno s sklepom sodišča, izbrisan že leta 2007, iz neznanih razlogov ni bil. Tako se je moje podjetje neupravičeno znašlo na seznamu dolžnikov in je bila napaka nato, skladno z omenjenim sklepom sodišča iz leta 2007, odpravljena leta 2013, podjetje pa izbrisano s seznama davčnih dolžnikov.”

Podjetje Brio od leta 2020 nima sklenjenih poslov z državo, pred tem pa je zaslužilo največ, slabih 400 tisoč evrov, z obrambnim ministrstvom v času ministrovanja Romana Jakiča in Andreje Katič.

[Vir: 24ur]; Portal24; Foto: Vlada RS Flickr