Torkova podražitev goriv se vse bolj približuje, bencinske črpalke pa zaradi napovedane podražitve prodajo dvakrat več goriva na dan kot po navadi. Zaradi večje porabe se zatakne pri logistiki, zato goriva občasno zmanjka, pojasnjuje gospodarski minister Matjaž Han.

Minister Han v izjavi za javnost:

“Ob koncu tedna je v Sloveniji na nekaterih bencinskih črpalkah prihajalo do občasnega pomanjkanja goriv. Jjavljajo, da se tudi danes to dogaja. Po prvih podatkih distributerjev naj bi se prodaja v zadnjih nekaj dneh povečala za dvakrat glede na normalen dan, zato je prišlo do logističnih težav.” 

Matjaž Han

Distributerji so ministru zagotovili, da je ob pomanjkanju goriva šlo zgolj za občasna in kratkotrajna pomanjkanja. Hujših motenj na trgu ni, so zgolj logistične težave.

“Upoštevati moramo, da je bil ta konec tedna zelo obremenjen s tranzitom. V sosednji Avstriji so bili prazniki, tudi zaradi tega je bila upočasnjena dostava tovornjakov z gorivom na bencinske servise. V Sloveniji imamo dovolj zalog pogonskih goriv in ni nobenih skrbi, da bi kdo ostal brez, ali da bi goriva zmanjkalo. Govorim o globalu, pustimo, kaj se dogaja s samo logistiko v teh urah.”

Matjaž Han

Minister pravi, da imajo tudi distributerji zalog dovolj. »Gre za kratkoročna, komercialna, posamična pomanjkanja, ki jih morajo reševati distributerji,«  je dejal minister in dodal, da je lahko javnost popolnoma pomirjena.

Dražja nafta

Minister Han je dejal, da če opazujemo svetovne trende, lahko spremljamo, kako se nafta “nenormalno” draži. A minister pomirja z informacijo, da so blagovne rezerve polne nafte. Država lahko rezerve sprošča le v primeru zares hudih motenj trga, a trenutno o takšni situaciji ni mogoče govoriti, pravi Han.

Na delu tržni inšpektorji

Ministrstvo pozorno spremlja dogajanje. Ministrstvo bo na sestanku distributerjem pojasnilo položaj, na terenu so tudi tržni inšpektorji. Inšpektorji preverjajo ali trgovci spoštujejo trenutno regulirano ceno, prodajo, zaloge in morebitno zavajanje potrošnikov. 

“Če se bo izkazalo, da je prišlo do kršitev zakonodaje, bodo naše inšpekcijske službe ukrepale.” 

Odziv Petrola in OMV-ja

Trgovca z naftnimi derivati sta potrdila, da je po Sloveniji povpraševanje po pogonskih gorivih na bencinskih servisih močno povečano. Zaloge so zadostne, težave naj bi pa bile z dostavo goriva na bencinske servise.

Foto: Siol