Minister Han na sejmu AGRA podprl rokodelstvo in podjetništvo

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport se je letos prvič pridružilo sejmu AGRA v Gornji Radgoni, kjer je podjetnikom, obrtnikom in rokodelcem ponudilo dragocene informacije s področja podjetništva. V sklopu obiska sejma je danes tudi minister Matjaž Han osebno spregovoril z obiskovalci ter izrazil pomembnost tega dogodka za povezovanje med sektorji.

Minister Han je izrazil veselje nad srečanjem s številnimi podjetniki, kmetovalci ter predstavniki Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije. “Kmetijsko-živilski sektor je del slovenskega gospodarstva in pomembno prispeva k družbeni blaginji. Zato se letos na tem sejmu tudi prvič predstavlja gospodarsko ministrstvo; nenazadnje tudi za to, da slišimo izzive in ideje tega dela gospodarstva,” je izpostavil minister Han.

Minister Han je med svojim obiskom tudi nagovoril udeležence strokovnega posveta o rokodelstvu z naslovom “Izzivi in priložnosti rokodelstva na področju kmetijstva”. Poudaril je pomen rokodelstva ter se dotaknil nedavno sprejetega zakona o rokodelstvu. “Vsak dober gospodarstvenik je najprej začel delati s svojimi rokami in nato gradil naprej. Rokodelstvo je sicer majhen del gospodarstva, a zato nič manj pomemben. Zakon, ki smo ga sprejeli, ni idealen, je pa začetek in v prihodnje ga bomo glede na sprotne izkušnje tudi dopolnjevali. Rokodelstvu tako vračamo mesto, ki si ga v Sloveniji zasluži,” je poudaril minister Han.

Sistemsko financiranje rokodelstva

Ministrstvo je s sprejetim zakonom določilo tudi sistemsko financiranje rokodelstva, vključno z neposredno podporo rokodelkam in rokodelcem. Namen teh sredstev je omogočiti pridobitev certifikata za najkakovostnejše rokodelske izdelke brez finančnih bremen. Prav tako bo ministrstvo rokodelcem omogočilo brezplačno usposabljanje preko “rokodelske sheme”, s čimer se bo zagotovil prenos rokodelskih znanj na mlajše generacije.

Ob tej priložnosti je minister poudaril tudi prisotnost ministrstva na sejemskem dogodku. Na stojnici ministrstva so predstavljene dejavnosti rokodelstva, lesarstva, gastronomije v turizmu ter socialnega podjetništva. Informator na stojnici nudi obiskovalcem strokovno podporo glede ukrepov ministrstva in možnosti pomoči pri poslovanju podjetij.

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport si prizadeva za tesno sodelovanje s podjetniki, obrtniki in rokodelci ter za spodbujanje inovacij ter trajnostnega razvoja v teh sektorjih. S svojo udeležbo na sejmu AGRA se ministrstvo aktivno vključuje v dialog s strokovno skupnostjo ter prispeva k bogatenju gospodarskega okolja Slovenije.

vir in foto Portal24