Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han se je udeležil 63. Mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma Agra, kjer se s stojnico predstavlja tudi ministrstvo. Na strokovnem posvetu z naslovom Vinski turizem v Sloveniji je nagovoril domače in tuje strokovnjake ter predstavnike turističnega in kmetijskega sektorja. Dogodek je ministrstvo pripravilo v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo.
V uvodnem nagovoru je minister poudaril, da je vino v Sloveniji več kot le pijača. „Slovenija je majhna država, a ima bogastvo treh vinorodnih dežel in devetih vinorodnih okolišev. Vsaka od teh pokrajin nosi svojo zgodbo, svoje posebnosti in dediščino, ki jo lahko ponudimo obiskovalcem kot edinstveno izkušnjo,“ je dejal. Po njegovih besedah vino ni zgolj kmetijski pridelek, temveč kultura, umetnost in turizem, ki povezuje ljudi, ustvarja spomine in odpira vrata v državo.
„Naša naloga je, da to bogastvo negujemo, ga nadgrajujemo z inovativnimi pristopi in ga ponosno predstavljamo svetu. Pri tem pa ne smemo pozabiti na odgovorno uživanje vina in ozaveščanje, zlasti med mladimi, saj samo tako lahko gradimo zdravo in trajnostno vinsko kulturo. Prepričan sem, da lahko vinski turizem v prihodnjih letih postane ena naših največjih konkurenčnih prednosti, če bomo znali povezati vinarje, gostince, turistične kmetije, lokalne skupnosti in državo v skupno zgodbo,“ je poudaril Han.
Ob tem je dodal, da je povezovanje ključno za prihodnost slovenskega vinskega turizma. „Imamo odlične vinarje, sommelierje, gostoljubne turistične kmetije in številne gostince, ki znajo svojo zgodbo povedati z žarom in ponosom. Naša skupna naloga pa je, da vse te elemente povežemo v celovito turistično izkušnjo, ki jo lahko ponudimo domačim in tujim gostom,“ je dejal.
Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić je ob tem poudarila pomen dobrih praks in opozorila na izzive, s katerimi se soočajo kmetije pri razvoju vinskega turizma. „Zavedamo se, da se kmetije, ki se odločijo za razvoj vinskega turizma, pogosto srečujejo s številnimi izzivi – od vlaganj v infrastrukturo do kadrovskih primanjkljajev in še številnimi drugimi na poti do kakovostne storitve. Ena od nalog države je, da s ciljanimi spodbudami, izobraževanji in usklajevanjem politik zagotovi pogoje za stabilen in trajnosten razvoj vinskega turizma,“ je dejala.
Povezovanje sektorjev in predstavitev Slovenije
V okviru obiska sejma se je Han udeležil tudi delovnega srečanja Zamejske gospodarske koordinacije, ki sta ga vodila državni sekretar Dejan Židan in državna sekretarka Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar. Srečanje je bilo namenjeno predstavitvi razvojnih načrtov zamejskih skupnosti na področju gospodarstva in zakonodajnih okvirjev za njihovo podporo.
Ministrstvo se na sejmu Agra predstavlja s številnimi vsebinami, ki presegajo področje turizma in vina. Obiskovalci si lahko ogledajo predstavitev Slovenske vesoljske pisarne in sodelovanje z Evropsko vesoljsko agencijo, spoznajo inovativne tehnologije slovenskih podjetij ter doživijo zgodbo Kobilarne Lipica. Posebno mesto imajo tudi rokodelci, ki s svojo ustvarjalnostjo prispevajo k bogatenju slovenske turistične in gospodarske ponudbe.
Z udeležbo na sejmu je ministrstvo znova potrdilo svojo vlogo pri povezovanju sektorjev, ki so ključni za razvoj slovenskega turizma, ter napovedalo nadaljnje aktivnosti na področju gastronomije in vinske zgodbe Slovenije kot trajnostne in kakovostne destinacije.
Sejem Agra, največji kmetijsko-živilski sejem v regiji, bo trajal do četrtka. Obiskovalcem ponuja vpogled v trende trajnostne pridelave hrane, digitalizacijo kmetijstva, inovacije v živilstvu ter gastronomske zgodbe, ki vse bolj vključujejo tudi turizem.
Foto: Vlada RS
