Minister Han obsodil incident na tekmi med Muro in Mariborom

ByA.K.

19. februarja, 2024 , ,
Matjaž Han [Foto: Vlada RS]

Minister Han obsodil incident na tekmi med Muro in Mariborom

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je javno obsodilo nedeljski incident, ki se je zgodil med tekmo 21. kroga Prve lige Telemach med nogometnima kluboma Mura in Maribor. Minister za gospodarstvo, turizem in šport, Matjaž Han, je izrazil ničelno toleranco do vsakršne oblike nasilja in nesprejemljivega navijanja, ki spodbuja nestrpnost in sovraštvo.

V izjavi za javnost je minister Han poudaril, da takšno vedenje nima mesta v športu ter pozval pristojne institucije, da temeljito raziščejo dogajanje in ustrezno sankcionirajo odgovorne za incident. Minister je izrazil tudi sožalje in želje po hitrem okrevanju poškodovanim tekmovalcem.

“Včeraj bi moral biti praznik nogometa in veselja. Namesto tega smo bili priča izbruhu huliganstva. Ostro obsojam vsakršno nasilje in nesprejemljivo obnašanje kogarkoli in kjerkoli v športu, kar vnaša nestrpnost in sovraštvo med ljudi,” je dejal minister.

Spomnimo…

Zaradi incidenta prekinjena tekma med Muro in Mariborom

V Murski Soboti se je med ekipama Mure in Maribora odvijala nogometna tekma 21. kroga Prve lige Telemach, ki pa ni dočakala konca. V 58. minuti je bila tekma v Fazaneriji namreč prekinjena zaradi metanja pirotehničnih sredstev iz sektorja navijačev Maribora.

Maribor je do prekinitve vodil z 2:0, ko so iz sektorja z organiziranimi gostujočimi navijači na igrišče in med rezervne igralce Mure priletela pirotehnična sredstva. Glavni sodnik David Šmajc je bil prisiljen tekmo začasno prekiniti. Kljub prvotnim načrtom, da se tekma nadaljuje po izpraznitvi spornega sektorja, do tega ni prišlo in tekma je bila uradno odpovedana… več tukaj.

Šport nas združuje in povezuje ter ima pomembno vlogo pri spodbujanju solidarnosti, strpnosti in odgovornosti v družbi. Obenem je šport pomemben motivator pri vzgoji naših otrok in mladine ter pooseblja pozitivne vrednote, kot so pogum, vztrajnost, solidarnost, sodelovanje in timski duh. Ena najpomembnejših pa je spoštovanje. Spoštovanje vsakogar – tudi takrat, ko zmaguje nasprotnik. Nenazadnje, to je šport.

Matjaž Han

Minister Han želi poškodovanim nogometašem čimprejšnje okrevanj

Včerajšnji dogodek bi se lahko končal tudi bolj tragično. Na tekmi so bili tudi otroci in starejši. Ob takšnem ravnanju nihče ne more ostati ravnodušen. Zato pozivam vse pristojne institucije, da raziščejo nesprejemljivo dogajanje, ugotovijo napake pri zagotavljanju varnosti udeležencev na tokratni prireditvi ter odločno ukrepajo proti povzročiteljem. Navijaške skupine, športne klube, krovne športne ter druge organizacije, ki sodelujejo pri izvedbi in varovanju tekem v Sloveniji pa pozivam, da v okviru svojih pristojnosti in aktivnosti zagotovijo ustrezno varnost, predvsem pa naredijo več na osveščanju in dvigu kulture navijanja in športnega obnašanja.

Matjaž Han

Minister je o aktualnih zadevah razpravljal z vodstvom Nogometne zveze Slovenije in Olimpijskega komiteja Slovenije. Inšpektorat RS za šport je že začel inšpekcijski postopek, da preveri skladnost organizacije nedavne športne prireditve z zakonodajo. V postopku sodeluje tudi Policija.

Poudarjajo, da morajo biti športne prireditve varne za vse udeležence, zato velja ničelna toleranca do negativnih pojavov, kot so sovražni govor, diskriminacija, nasilje. Spomnili so na temeljne vrednote športa, ki so ključne za integriteto športa, posebej poudarjene tudi v Evropskem modelu športa, katerega pobudnica je bila Slovenija med svojim predsedovanjem Svetu EU leta 2021.

[Vir: Gov.si]; Foto: Vlada RS; Portal24