Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han je danes obiskal Kočevje. Srečal se je z županom Kočevja dr. Vladimirjem Pribiličem in vodstvom podjetja Melamin in direktorjem Srečkom Štefaničem. Minister se je seznanil s posledicami industrijske nesreče in načrtovano sanacijo. Pri tem je minister obljubil pomoč države in pozdravil dosedanje aktivnosti ministrstva, ki s podjetjem že išče možnosti finančne pomoči. Obenem pa je napovedal tudi pomoč pri pospešitvi postopkov na ravni države glede nove potencialne lokacije zunaj naselja, kamor bi lahko podjetje preselilo najnevarnejši del proizvodnje.

Minister Han se je takoj na začetku svojega mandata odločil obiskati Kočevje in podjetje Melamin. Družinam vseh žrtev v tej nesreči je izrazil sožalje. Minister han se je zahvalil prejšnji ministrski ekipi z ministrom Zdravkom Počivalškom, da je takoj po nesreči odšla v Melamin in se zavedala, da je treba ukrepati in pomagati. V skladu s tem se nadaljujejo že začrtane aktivnosti med ministrstvom in podjetjem Melamin glede finančne pomoči za sanacijo.

Nova lokacija

Glede nove lokacije je minister poudaril, da se morata podjetje Melamin in lokalna skupnost v sodelovanju najprej dogovoriti o novi lokaciji. Gospodarsko ministrstvo pa si bo nato prizadevalo, da bo skupaj še z drugimi pristojnimi ministrstvi pospešilo postopke potrebnih sprememb prostorskega načrta.

Minister Han je glede civilne iniciative, ki si prizadeva za selitev proizvodnje podjetja, dejal, da ji je seveda treba prisluhniti. Obenem pa je izrazil upanje, da si vsi želimo v teh krajih obdržati kakovostna delovna mest in okolje, ki je sprejemljivo in dobro za življenje za tukajšnje prebivalstvo.

Na koncu obiska v Kočevju pa se je minister srečal tudi z vodstvom lesnopredelovalnega podjetja Snežnik. Minister si je ogledal proizvodnjo in se seznanil z razvojnimi izzivi in načrti. 

Vir: MGRT RS

Foto: MGRT RS