Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han je danes obiskal Gospodarsko zbornico Slovenije. Srečal se je s predsednikom Tiborjem Šimonko in sodelavci. Predstavili so prioritete dela ministrstva v mandatu novega ministra in pričakovanja gospodarstva. Dogovorili so se za tesno prihodnje sodelovanje. V pogovoru so se dotaknili tudi nekaterih aktualnih izzivov.

Na srečanju sta sodelovala tudi državna sekretarja mag. Dejan Židan in Matevž Frangež. Poleg predsednika GZS Tiborja Šimonke je bil tam tudi generalni direktor GZS mag. Aleš Cantarutti ter izvršna direktorja Vesna Nahtigal in Mitja Gorenšček.

Minister Matjaž Han je predstavil ključne prioritete v njegovem mandatu. Izpostavil je nujnost zagotavljanja predvidljivega in stabilnega poslovnega okolja za gospodarstvo ter štiri ključne cilje.

»S konkretnimi ukrepi želimo intenzivirati nadaljnje povečanje dviga dodane vrednosti slovenskih podjetij, jim pomagati na poti internacionalizacije ter podpreti njihov zeleni in digitalni preboj, ki sta ključna za jutrišnjo konkurenčnost podjetij. Hkrati pa bomo gospodarstvo podprli pri prilagajanju na nove trende, kot so zagotavljanje talentiranih kadrov, deglobalizacija, solastništvo zaposlenih, možnosti krajšega delovnega časa ipd.«

Matjaž Han

Minister Han se je zavzel za dialog, ki je v teh nepredvidljivih časih tako za gospodarstvo kot državljane toliko bolj pomemben. Ministrska ekipa je že pregledala pričakovanja gospodarstva.

»Z večino pričakovanj in predlogov slovenskega gospodarstva se lahko strinjamo, manjši del pa je takšnih, ki imajo pomembne stranske učinke, kot je na primer socialna kapica. Pri teh vprašanjih bomo morali skupaj najti najboljše rešitve. Te bomo iskali skupaj z vsemi deležniki v gospodarstvu in veselim se tesnega sodelovanja z Gospodarsko zbornico Slovenije.«

GZS

Predsednik GZS Tibor Šimonka je z današnjem obiskom ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo z ekipo na Gospodarski zbornici Slovenije zadovoljen.

»Smo skupaj v čolnu, da Slovenijo naredimo še bolj uspešno in prijazno.« Šimonka je prepričan v prihodnje dobro sodelovanje. GZS želi biti partner, močan sogovornik, »tista potrebna, pragmatična sila, moč, ki lahko z izkušnjami in poznavanjem razmer v Sloveniji in globalno veliko koristi.«

Mag. Aleš Cantarutti, generalni direktor GZS, je MGRT za GZS označil kot »hišno, domicilno ministrstvo«. Cantarutti je izpostavil pomen vajeništva za podjetja, ki mu je treba dati večjo težo.

Izvršna direktorica GZS Vesna Nahtigal, je predstavila razvojno strateški dokument Horizonte prihodnosti. Načrt zajema ključna področja prihodnjega razvoja Slovenije – zeleni prehod in digitalizacijo, povezljivost, vlogo države in virov financiranja ter reindustrializacijo.

Energetska kriza

Sogovorniki so se dotaknili tudi energetske krize  v gospodarstvu, kjer je GZS pozdravil prvi sveženj pomoči države. Minister je dejal, da se  zavedajo »izzivov tako prihodnje dobavljivosti energije kot tudi cen energentov. Pri tem so izpostavljena predvsem podjetja v energetsko intenzivni industriji, pri čemer bo potreben ciljni pristop s pomočjo predvsem za tisti del gospodarstva, ki je energetsko najbolj odvisen.«

»Določeno število podjetij brez pomoči ne bo preživelo,« je bila jasna Vesna Nahtigal. Opozorila je tudi na to, da naj se čimprej sprejme uredba o povračilih dela posrednih stroškov indirektnih emisij. Šimonka je pri tem izpostavil, da je pri podjetjih v energetsko intenzivni industriji v Sloveniji ogljični odtis tudi trikrat nižji kot pri konkurenčnih podjetjih v nekaterih bolj razvitih državah. V Sloveniji kot edini državi v EU podjetja še vedno niso upravičena do povračila teh stroškov. Cantarutti je dodal, da je energetsko intenzivna industrija pomembna in jo moramo ohraniti tudi iz razloga, da skrbi za celotno verigo vrednosti in zagotavlja pomemben del zaposlitev v gospodarstvu. S slednjim so se strinjali vsi sogovorniki.

Gospodarski minister je izpostavil tako imenovani reševalni kovček, ki bo vključeval ukrepe za pomoč gospodarstvu v primeru zaostritve krize.

Kadrovska problematika

Predstavniki GZS so opozorili še na kadrovsko problematiko v gospodarstvu. GZS je pripravila tudi napoved kompetenc za pet do sedem let naprej. Izpostavili so še nujnost ohranitve davčne olajšave za raziskave in razvoj.

Izvršni direktor GZS Mitja Gorenšček je opozoril na nedelujoč Ekonomsko socialni svet. Izrazil je željo, da socialni dialog čimprej ponovno zaživi. Poudaril je, da je vključevanje v času usklajevanja na Ekonomskem socialnem svetu (ESS) prepozno. Pričakuje, da bodo »vključeni že v času priprave novih zakonov oz. sprememb zakonov, da pomagamo pri njihovi pripravi. Se pa zavedamo, da kdor ima odgovornost, ima zadnjo besedo.«

Foto: GZS

By A.K.

Komentar: