Minister Kumer: Zakon ne bo prepovedal ogrevanja na plin in drva

ByA.K.

11. januarja, 2024 ,
Ljubljana, DZ. Minister za infrastrukturo Bojan Kumer. Foto Tamino Petelinsek/STA

Minister Kumer: Zakon ne bo prepovedal ogrevanja na plin in drva

Minister za okolje, podnebje in energijo, Bojan Kumer, skupaj s poslanko Gibanja Svoboda, Natašo Avšič Bogovič, sta danes na novinarski konferenci odgovorila na trditve stranke NSi o zelenem prehodu in predlogu novega energetskega zakona. NSi je sklical nujno sejo odbora DZ-ja za infrastrukturo, okolje in prostor, kjer so se osredotočili na temo “Ustavimo norost zelenega prehoda”.

Minister Kumer in poslanka Avšič Bogovič sta poudarila, da prenovljen energetski zakon v prihodnje ne bo onemogočil ogrevanja na plin, prav tako bo še vedno mogoče ogrevanje na lesno biomaso. “Zakon ne prepoveduje ogrevanja na zemeljski plin in lesno biomaso, prav tako tudi ne ukinja plinskih omrežij in ne omejuje prodaje plina tistim, ki ga uporabljajo. Zato so trditve nekaterih političnih strank in interesnih združenj ne samo zavajajoče, temveč škodljive za vso družbo,” so sporočili z ministrstva za okolje, podnebje in energijo.

Poslanka Avšič Bogovič je v izjavi za javnost dejala, da je v NSi-jevi zahtevi kup “neresnic, zavajanj, podtikanj, laži in strašenja”. Dodala je, da gre za nasprotovanje zelenemu prehodu, ki ga pred prihajajočimi evropskimi volitvami izvajajo “skrajno desničarske stranke”.

Možnost prepovedi vgradenj peči na trda in tekoča fosilna goriva “v strnjenih naseljih”

Predlog prenovljenega energetskega zakona, ki je šele začel svojo zakonodajno pot, med drugim predvideva možnost prepovedi vgradenj peči na trda in tekoča fosilna goriva “v strnjenih naseljih”. Kot je na novinarski konferenci pojasnil Kumer, je Slovenija reliefno zelo raznolika, ponekod so vrednosti delcev PM, ki nastajajo tudi pri kurjenju lesa, močno presežene. Po študijah NIJZ-ja je onesnaženost z delci PM vzrok številnih smrti, zato bodo imele lokalne skupnosti možnost določena naselja opredeliti kot “strnjena”. V tako opredeljenih strnjenih naseljih bo vgradnja peči na trda in tekoča fosilna goriva kot glavni vir ogrevanja prepovedana.

Z ministrstva so sporočili, da se prenovljeni energetski zakon obstoječih kurišč v strnjenih naseljih ne dotika. Dodali so, da zakon še naprej spodbuja daljinsko ogrevanje na lesno biomaso in uporabo biomase v individualnih kuriščih, če so zunaj strnjenih naselij. “Saj je les kot domači obnovljivi vir energije strateškega pomena za Slovenijo.” Prav tako bo lesno biomaso mogoče uporabljati tudi v strnjenih naseljih kot drugotni vir za kuhanje ali ogrevanje s kaminom itd.

Ministrstvo je poudarilo, da prenova zakona predvideva, da bodo obstoječi uporabniki plina lahko še naprej uporabljali za ogrevanje. Dovoljen bo v stavbah, ki se ogrevajo iz obstoječega plinskega omrežja. Omejitve bodo veljale zgolj za nove stanovanjske stavbe, “ki morajo biti že v osnovi skoraj ničenergijske in s tem fosilnih goriv niti ne potrebujejo”.

Prav tako bodo dosedanji dobavitelji plina lahko podaljšali svoje koncesije. Pri tem je Kumer v izjavi za javnost dodal, da je normalno, da se pred podaljšanjem tovrstne koncesije, ki je lahko podeljena tudi za 25 let, prouči nove tehnologije, ki jih je treba obravnavati enako kot možnost rabe plina.

Plin

Za obstoječe uporabnike plina so po navedbah ministrstva že na voljo finančne spodbude za opustitev rabe fosilnih goriv in prehod na rabo obnovljivih virov energije. “Pri preostalih vrstah novih stavb, kot so na primer poslovne stavbe, trgovski centri, industrijske stavbe itd., zakon ne prinaša nobenih omejitev. Ob tem velja poudariti, da bo ogrevanje na plin v prihodnje eden od dražjih načinov ogrevanja, zato je smiselno ljudi na to opozoriti že zdaj in postopno preiti na druge načine ogrevanja in se tako izogniti energetski revščini.”

Minister Kumer je tudi odgovoril na navedbe, da bo cena elektrike zaradi novega načina obračuna omrežnine v prihodnje občutno višja. Po njegovih besedah novi način obračuna omrežnine prinaša pravičnejšo porazdelitev stroškov uporabe omrežij med vsemi odjemalci. “Cene bodo odvisne od tega, koliko kdo uporablja omrežje. Tisti, ki ne bo spremenil navad, bo plačeval enako kot doslej,” je pojasnil. Novi način obračuna pa bo nagradil tiste, ki varčujejo z elektriko in omrežje obremenjujejo takrat, ko je manj zasedeno.

Minister Kumer je zaključil z besedami, da je zeleni prehod, trajnost in brezogljična družba nujen korak za Slovenijo in EU. Po njegovem mnenju bi bilo najbolj nesmiselno poslati zakon na referendum, saj bi to upočasnilo potrebne spremembe. Spremembe energetskega zakona so nujne za obvladovanje podnebnih sprememb in za trajnostno prihodnost države.

V NSi-ju pa vztrajajo, da je trenutni pristop EU-ja izrazito aktivističen in prinaša uničenje evropske industrije ter revščino za ljudi. Predlagajo spremembo pristopa, ki mora temeljiti na realni tehnologiji in inovacijah, in opozarjajo, da brez jedrske energije zeleni prehod v EU-ju ne bo mogoč.

vir; Foto: Tamino Petelinsek/STA; Portal24