“Na strani ministrstva je, da zagotovimo ustrezne kapacitete s strani zdravstvenega sistema, da pomirimo ljudi, da ne delamo več nekih izrednih razmer – naš namen je, da covid umestimo v obstoječ zdravstveni sistem.”

Danijel Bešič Loredan

Na novinarski konferenci je minister za zdravje Danijel Bešič Loredan znova poudaril, da bo epidemijo obvladovala stroka. Pristojni se zavedajo vloge in delitve nalog med NIJZ-jem in ministrstvom za zdravje, je dodal minister.

V torek je bila imenovana nacionalna skupina za koordinacijo sprejemov in posteljnih kapacitet, ki jo vodi Matjaž Jereb.

Minister pojasnjuje: “Gre za skupino strokovnjakov, ki bodo pokrili vsa področja zdravstvenega sistema, sestajali se bodo tedensko.”  Vsi deležniki v zdravstvenem sistemu prvo navodilo dobili v četrtek.

“Gre za to, da bodo dana jasna navodila, kako se covidni pacienti obravnavajo, pozitivni, simptomatski pacienti.” 

Danijel Bešič Loredan

Gre za jasno razmejitev med skupino, ki je na NIJZ-ju in jo vodi Mario Fafangel, o tem smo pisali tukaj.

“Na strani ministrstva je, da zagotovimo ustrezne kapacitete s strani zdravstvenega sistema, da pomirimo ljudi, da ne delamo več nekih izrednih razmer, ampak je naš namen ta, da covid umestimo v obstoječ zdravstveni sistem, da ljudem sporočimo, da smo pripravljeni tudi na najbolj črn scenarij, v kolikor bi se kasneje pojavil.” 

Danijel Bešič Loredan

Naloga vlade in ministrstva je tudi enakopravna obravnava bolnikov v sistemu, ne glede na to, ali covid je ali pa ga ni, je dodal minister.

“Ni izrednih razmer, ni izrednega stanja, ni posebnega poudarka na covidu, ampak je stanje, ki ga imamo pod nadzorom.”

Danijel Bešič Loredan
Matjaž Jereb

Vodja novoimenovane skupine Matjaž Jereb je pojasnil, da glavna naloga skupine koordinacija vodenja obravnave covidnih bolnikov v bolnišnicah

“Gre za tako predstavnike zdravstva izven bolnišnic kot za strokovnjake, ki delujemo znotraj bolnišnic – tako na navadnih oddelkih kot na oddelkih za intenzivno zdravljenje.”

Matjaž Jereb

Struktura s covidom-19 okuženih bolnikov tekom epidemije spreminja, poudarja Jereb. Bolnišnice se trenutno pogosteje soočajo z bolniki, ki imajo drug zdravstveni problem, ob tem a so okuženi z novim koronavirusom. Pomembno je, da so vsi bolniki ustrezno in enakovredno obravnavani.

“S koordinacijo dela v bolnišnicah, z odpiranjem dodatnih kapacitet, namenjenim covidnim bolnikom bomo nekako usklajevali vse te potrebe, prepričan sem, da bomo v tem uspešni.

Matjaž Jereb

V torek potrjenih 1670 okužb, delež hudih potekov bolezni še vedno nizek

Mario Fafangel

Mario Fafangel, vodja centra za nalezljive bolezni in strokovne posvetovalne skupine NIJZ-ja je izjemno vesel, da je ministrstvo prevzelo odgovornost in imenovalo skupino, ki bo “res lahko operativno prevzela organizacijo zdravstvene dejavnosti.

Fafangel je poudaril pomen razmejitve odgovornosti in tesnega sodelovanja med obema skupinama.

“Prepričan sem, da smo lahko s takšnim načinom pripravljeni na vse scenarije – kar je sedaj najbolj pomembno.”

Mario Fafangel

Evropa in svet sta trenutno sredi novega vala pandemije.

“Številke so vedno višje in jih nekako podpihuje veter omikron podrazličic BA.4 in BA.5. Slovenija tukaj ni nič različna od drugih EU-držav.” 

Mario Fafangel

Fafangel pojasnjuje, da je razlika med državami le v tem, da so nekatere države kakšen teden naprej v razvoju tega vala.

V torek je bilo po podatkih NIJZ-ja opravljenih 619 PCR-testov in 4547 hitrih antigenskih testov. Potrdili so 1470 okužb z novim koronavirusom.

Fafangel je ob teh številkah dejal, da število hospitaliziranih covidnih bolnikov ne sledi temu trendu.

“Še vedno je to omikron, hudi poteki bolezni še vedno niso takšni, kot so bili predhodno,” zasluge je pripisal tudi precepljenosti in prebolevnosti.”

“Strategija ostaja ta, da skušamo preprečevati hude poteke bolezni in narediti vse, kar lahko, za omejiti tudi število primerov, da bo ta val čim krajši in s čim manj posledicami.

Mario Fafangel

Fafangel je spomnil na paleto preventivnih ukrepov, kot so cepljenje, nošenje zaščitnih mask v zaprtih nagnetenih prostorih, zračenje prostorov… V naslednjih štirih tednih pričakuje nadaljnji porast dnevno potrjenih okužb. Pričakuje tudi ohranjanje razmejitve med številom okužb in hudim potekom bolezni.

Foto: MZ RS Twitter