Minister Mesec zaradi označevanja Brščiča s fašistom prejel sodni opomin

ByA.K.

6. novembra, 2023 ,

Minister Mesec zaradi označevanja Brščiča s fašistom prejel sodni opomin

Okrajno sodišče v Trbovljah je ministru za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luki Mescu izdalo sodni opomin v povezavi z izjavami o Bernardu Brščiču, nekdanjem predsedniku Domovinske lige, ki jih je Mesec izrekel konec leta 2018. V državnem zboru in televizijski oddaji je Mesec Brščiča označil za fašista, kar je privedlo do kazenske tožbe s strani Brščiča zaradi razžalitve.

Za razžalitev, storjeno preko javnih medijev ali na javnih shodih, je sicer zakonodaja predvidevala denarno kazen ali zapor do šestih mesecev. Čeprav se lahko obe strani še pritožita na sklep, Mesec pritožbe ne načrtuje. Poudarja, da je pripravljen sprejeti odgovornost in se izogibati sovražnemu govoru, obenem pa upa na enakopravno obravnavo podobnih primerov s strani sodišč v prihodnosti.

Brščiču, ki je od Mesca zahteval tudi 4.000 evrov odškodnine in javno opravičilo, so sicer zavrnili odškodninsko tožbo na prvostopenjskem sodišču, vendar je na odločitev že vložil pritožbo. Sodnica Živa Sila je v obrazložitvi zavrnitve tožbe izpostavila, da poslanci morajo biti sicer vzdržni od žalitev, vendar je branjenje demokracije njihova dolžnost. Opozorila je tudi na provokativnost in predsodke v Brščičevih javnih nastopih.

V istem kontekstu se sooča Mesec še z eno tožbo, vloženo s strani davčnega svetovalca Roka Snežiča, ki se nanaša na Mesčevo izjavo o Snežiču kot kriminalcu.

V pričakovanju nadaljnjega razvoja dogodkov in pravnih postopkov, javnost pozorno spremlja odzive vpletenih strani in implikacije teh obtožb na politično klimo v državi.

vir

Foto: STA

Portal24