Minister Props odgovarja na protest sodnikov in tožilcev glede plač

ByA.K.

4. januarja, 2024 , ,
Franc Props Foto: Zajem zaslona

Minister Props odgovarja na protest sodnikov in tožilcev glede plač

Danes so sodniki in tožilci po nespoštovanju odločbe ustavnega sodišča glede njihovih plač protestno prekinili svoje delo, kar je sprožilo pomembno razpravo o stanju v pravosodju in spoštovanju ustavnih odločb. Minister za javno upravo, Franc Props, se je odzval na proteste in napovedal ukrepe za urejanje sodniških plač.

Minister Props je poudaril, da se vlada zaveda nujnosti urejanja sodniških plač, saj so te nedvomno prenizke glede na pomembnost sodne veje oblasti. Vendar pa je dodal, da bo potrebno urediti plače v sodstvu vzporedno z urejanjem plač v celotnem javnem sektorju. To pomeni, da se bodo plače sodnikov in tožilcev obravnavale skupaj z ostalimi javnimi uslužbenci.

Props je poudaril, da so v preteklih letih že naredili pomemben napredek pri reševanju ustavnih odločb in da so rešili 15 od 25 nerešenih primerov, ko je prišel na oblast premier Robert Golob. Minister je izrazil zavezanost k reševanju teh zadev in zagotovil, da bodo naslovili tudi ustavno odločbo o plačah sodnikov.

Stvari bodo urejali vzporedno

Glede načina reševanja vprašanja plač pa je minister povedal, da bodo stvari urejali vzporedno, vendar pa ni želel napovedovati natančnega datuma zaključka pogajanj. Poudaril je, da je odgovorno upoštevati tudi pogajanja z drugimi sindikati v javnem sektorju, ki potekajo hkrati.

Glede enotnosti vlade o tej zadevi je Props zanikal neenotnost. Dejal je, da na zadnji seji vlade ni bilo nesoglasij glede reševanja plač v javnem sektorju. Pravosodna ministrica, Dominika Švarc Pipan, je izrazila svoje stališče, vendar so se na koncu strinjali, da je potrebno pristopiti k celovitim rešitvam.

Minister je tudi pojasnil, da so se dogovarjanja o uskladitvi sodniških plač že začela lani, vendar so jih zavirale naravne nesreče in spremembe v javnofinančni sliki. Kljub tem oviram, pa se vlada zavezuje k čimprejšnji rešitvi problema plač v javnem sektorju.

Na koncu je minister Props poudaril, da je nujno ohranjati stabilnost in nemoten potek državnih storitev ter da je parcialno reševanje plač za državo manj zaželeno, saj bi lahko sprožilo stavke in zastoje v državnem delovanju.

vir; Foto: Zajem zaslona; Portal24