Minister Šarec napovedal večja vlaganja v letalsko floto

ByAna Koren

12. januarja, 2023 , ,
Ljubljana, DZ. Predsednik LMS Marjan Sarec.

Minister Šarec napovedal večja vlaganja v letalsko floto

Minister za obrambo Marjan Šarec, slavnostni govornik ob dnevu slovenskega vojaškega letalstva na slovesnosti na vojaškem letališču Cerklje ob Krki, je v svojem govoru napovedal večja vlaganja v letalsko floto.

Po sušnih letih je napočil čas, ko so proračuni spodbudnejši. Proračuna za letos in prihodnje leto predvidevata višja sredstva ne samo za doseganje ciljev Nata, temveč predvsem za doseganje lastnih ciljev in opremljanje Slovenske vojske, je dejal obrambni minister Marjan Šarec.

Minister je ob tem napovedal vlaganje v novo letalsko floto, nove zmogljivosti in predvsem v gradnjo hangarja za novo transportno letalo, ki ga pričakujejo predvidoma letos. Za stalno operativnost vsaj enega pa nameravajo kupiti še drugo transportno letalo, je dodal Šarec.

Na podlagi tega je minister ocenil, da ima slovensko vojaško letalstvo prihodnost. Zanjo pa se bodo po njegovih besedah trudili vsi, “saj politika sama brez vojske ne more nič, sama vojska brez politike pa tudi ne”.

Pri tem ostaja ključno vodilo sodelovanje in pripravljenost na vedno nove izboljšave, je dejal Šarec in povzel, da so pred Slovensko vojsko zahtevne naloge posodobitve vojaškega letalstva, kajti obseg njegovih nalog se ne bo manjšal, ampak kvečjemu povečeval.

Modernizacija cerkljanskega letališča

Šarec je opozoril tudi na modernizacijo cerkljanskega vojaškega letališča. To so po podatkih generalnega direktorja direktorata za logistiko Željka Kralja sicer začeli leta 2008 in jo zastavili v dveh etapah.

Prva etapa, ki se je v glavnem končala lani, je stala 73,5 milijona evrov, pri čemer je 41,5 milijona evrov prispevalo zavezništvo Nato. Slovenija je prispevala 32 milijonov evrov. Druga etapa, ki se je začela letos in bi jo naj končali do leta 208. Skupaj bo stala 82 milijonov evrov. Delež Nata bo znašal 60 milijonov, slovenski del bo 22 milijonov evrov.

Med projekti druge etape je Kralj navedel ureditev sistema z gorivom na letališki ploščadi, gradnjo rezervoarjev in črpališča iz kamionskih in vlakovnih cistern v Krškem, prenovo povezovalnega cevovoda med Krškim in letališčem ter še druge infrastrukturne naložbe za dokončno ureditev sistema oskrbe z letalskim gorivom.

Posodobitev vojaškega letališča, kjer je zdaj približno 400 zaposlenih, bo zahtevala tudi nove kadre.

Svetovalec načelnika generalštaba Slovenske vojske Milan Žurman, bodo za potrebe letališča v Cerkljah ob Krki zaposlili dodatnih 75 vojakov in 25 vojaških uslužbencev. Prav tako bodo potrebovali dodatnih sto pogodbenih rezervnih vojakov.

Opozoril je, da gre pri tem letališču za načeloma nepremestljivo enoto. Slednja od zaposlenih ne bo zahtevala selitve drugam.

Slovensko vojaško letalstvo je sestavni del 15. polka vojaškega letalstva. V njegovi sestavi so osem večnamenskih helikopterjev bell-412, štirje večnamenski transportni helikopterji AS 532 AL cougar, dve transportni letali Pilatus PC-6 Turboporter, transportno letalo L-410 Turbolet in letalo Falcon 2000 EX. Letalska šola premore štiri helikopterje bell-206 Jet Ranger, dve letali Zlin 143L, osem letal Zlin 242L ter devet letal Pilatus PC-9/9M.

Vir Foto:

Ne spreglejte…

Minimalna plača v Sloveniji po novem 878 evrov neto

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je sporočil novi znesek minimalne plače, ki bo višja za 100 evrov in bo po novem 878 evrov neto. Gre za enega večjih dvigov minimalne plače v zadnjem obdobju… več tukaj.