Minister Šarec pojasnil “pretirano” porabo davkoplačevalskega denarja

ByMiha Kovač

22. marca, 2024 ,
Marjan Šarec [Foto: Nebojša Tejič/STA]

Minister Šarec pojasnil “pretirano” porabo davkoplačevalskega denarja

Poslanec stranke SDS, Anton Šturbej, je nedavno od vlade zahteval informacije o izdatkih, ki nastajajo pri uporabi službenih kartic ministrov, državnih sekretarjev in ostalih javnih uslužbencev. Podatki razkrivajo, da je med vsemi ministrstvi največja poraba zabeležena pri Ministrstvu za obrambo (MORS), na drugem in tretjem mestu pa sta Ministrstvo za notranje zadeve in Ministrstvo za zunanje zadeve.

Marjan Šarec, bivši premier, se je odločil za odpoved uporabi službene kartice že pred časom. Po poročanju portala Preiskovalno.si iz decembra 2023 Šarec in njegovi državni sekretarji službenih kartic ne posedujejo, edini imetnik kartice v njegovem kabinetu pa je svetovalka Nika Vrhovnik. Med letom 2022 in oktobrom 2023 so zabeležili skupno porabo v višini 3082,68 evra, predvsem za nočitve med službenimi potovanji v tujino.

Očitki o pretirani porabi

V odgovoru na nedavne obtožbe o pretirani porabi, ki naj bi znašala 677.000 evrov (o tem smo poročali tukaj), je Šarec pojasnil, da navedeni znesek predstavlja skupne izdatke vseh imetnikov službenih kartic. Izpostavil je, da so med največjimi porabniki piloti, ki za plačilo letalskega goriva v tujini uporabljajo te kartice, in zaposleni, ki so za daljša obdobja napoteni na delo v tujino, kot na primer obrambni diplomatski predstavniki.

Minister Šarec je v odzivu zapisal, da službeno kartico na ministrstvu za obrambo ima trenutno vključno s Slovensko vojsko in Upravo RS za zaščito in reševanje 158 zaposlenih: “Ministrstvo za obrambo ima zelo veliko predstavnikov, ki delujejo kot vojaški predstavniki na diplomatskih predstavništvih v tujini in tudi v kar nekaj mednarodnih organizacijah. Poleg tega Slovenska vojska deluje na številnih mednarodnih operacijah in misijah, kjer upravičenci poslovne kartice za plačilo različnih storitev uporabljajo službene kartice. Enako velja tudi za predstavnike Uprave RS za zaščito in reševanje, ko svoje naloge opravljajo v tujini, tudi stroške logistične podpore sil za zaščito, reševanje in pomoč v tujini.”

Kaj se plačuje s službeno kartico?

Na MORS-u pojasnjujejo, da so upravičenci za pridobitev poslovne kartice skladno s pravilnikom zaposleni na ministrstvu glede na njihov položaj, zaposleni, ki so napoteni na delo v tujino – obrambni diplomatski predstavniki ter obrambni in vojaški predstavniki v mednarodnih strukturah –, in zaposleni, katerih redno delo zahteva pogosta službena potovanja v tujino.

S poslovno kartico se plačujejo stroški službenega potovanja v tujini, kot so prevozni stroški, nočnine in hotelske takse, uporaba komunikacijskih povezav, stroški za gorivo službenih vozil in plovil, če plačilo s poslovno kartico, ki je povezano s prevoznim sredstvom, ni mogoče, stroški, ki jih ima voznik s službenim prevoznim sredstvom na službenem potovanju v tujini zaradi okvare, takse oziroma drugi posebni stroški posadk, ki so na službeni poti povezani z zračnimi in vodnimi plovili, vendar le, če plačilo s poslovno kartico, ki se glasi na prevozno sredstvo, ni mogoče, stroški za reprezentanco, in sicer po predhodni odobritvi, stroški za strokovno literaturo in kotizacijo za izobraževanje, in sicer po predhodni odobritvi, ter drugi manjši stroški za material in storitve, ki so nujno potrebni za zagotavljanje logistične podpore sil za zaščito, reševanje in pomoč v tujini, ter posamezni stroški, ki jih lahko plačujejo imetniki poslovnih kartic, ki nastanejo pri opravljanju njihovega dela v tujini, so še pojasnili na MORS.

[Vir: 24ur]; Portal24; Foto: