Ministri C5 zavezani širitvi EU in podpori Ukrajini

Ministrica Tanja Fajon je gostila srečanje v formatu C5 [Foto: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve]

Ministri C5 zavezani širitvi EU in podpori Ukrajini

V Ljubljani je potekalo pomembno srečanje zunanjih ministrov neformalne skupine Central 5 (C5), ki ga je gostila ministrica za zunanje in evropske zadeve Republike Slovenije, Tanja Fajon. Srečanja so se udeležili minister za evropske in mednarodne zadeve Avstrije Alexander Schallenberg, minister za zunanje zadeve Češke Jan Lipavský, minister za zunanje zadeve in trgovino Madžarske Péter Szijjárto in minister za zunanje in evropske zadeve Slovaške Juraj Blanár. Tokratno srečanje je bilo namenjeno ključnim evropskim vprašanjem, kot so širitev EU, notranje reforme, migracijska politika in podpora Ukrajini.

Ministrica Fajon je izpostavila pomen rednega dialoga med državami skupine C5 za krepitev medsebojnega zaupanja in izmenjavo mnenj o aktualnih zunanjepolitičnih temah. Slovenija, ki je že tretjič gostila srečanje, s tem potrjuje svojo aktivno vlogo in zavezanost k regionalnemu sodelovanju.

Skupaj z ministri Avstrije, Češke, Madžarske in Slovaške smo ponovno izrazili podporo državam Zahodnega Balkana na njihovi poti v EU. Izjemno me veseli, da je razprava o širitvi EU – tudi zaradi aktivne vloge držav C5 – v zadnjem obdobju dobila nov zagon. To dokazuje predvsem odločitev Evropskega sveta o začetku pristopnih pogajanj z Bosno in Hercegovino. Z ministri smo se pogovarjali, kako konkretno pomagati državam Zahodnega Balkana pri reformnih procesih, tudi med madžarskim predsedovanjem Svetu EU, in kako jim koordinirano zagotavljati tehnično pomoč.

Tanja Fajon

Širitev Evropske unije je bila ena glavnih tem razprave. Ministri so ponovno izrazili močno podporo državam Zahodnega Balkana na njihovi poti v EU, pri čemer je ministrica Fajon poudarila novo dinamiko v razpravah o širitvi, ki jo deloma spodbujajo prizadevanja držav skupine C5. Izrazila je zadovoljstvo nad nedavno odločitvijo Evropskega sveta o začetku pristopnih pogajanj z Bosno in Hercegovino ter poudarila pomen konkretnega pomaganja Zahodnobalkanskim državam pri reformnih procesih in tehnični podpori.

Ukrajina

V ospredju razprav so bile tudi  razmere v Ukrajini. Ministrica Fajon je predstavila obsežno pomoč, ki jo Slovenija od začetka vojne namenja Ukrajini, ter poudarila potrebo po usmerjanju naporov v projekte razvojnega sodelovanja in obnove Ukrajine. Slovenija se zavzema za trajen in pravičen mir v Ukrajini in aktivno sodeluje na področjih, kot so razminiranje, rehabilitacija žrtev in psihosocialna podpora otrokom in družinam.

Migracijska politika EU je bila še ena od ključnih tem srečanja, pri čemer so ministri razpravljali o izzivih ilegalnih migracij, predvsem preko zahodnobalkanske poti. Poudarili so pomen trdnih zunanje schengenskih meja in skupnega naslavljanja izzivov, kot je tihotapljenje ljudi.

Vsi si želimo, da bi bile naše zunanje schengenske meje trdne.

Tanja Fajon

Ministrica Fajon je kolegom predstavila tudi napore Slovenije v zvezi z bližnjevzhodnim konfliktom in pomen nedavne resolucije o Gazi, ki je bila sprejeta v Varnostnem svetu OZN. Srečanju je sledilo delovno kosilo z zunanji ministrom Črne gore Filipom Ivanovićem, kjer so razpravljali o razmerah v Črni gori in na Zahodnem Balkanu ter o možnostih dodatne pomoči Črni gori na poti v EU.

Portal24; Foto: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve