Ministrica Ajanović Hovnik ne vidi razloga za odstop, saj posluje transparentno

V intervjuju z Rosvito Pesek v Odmevih je ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik komentirala aferi, ki sta jo zadela v preteklih 14 dneh. Ministrica je zanikala obstoj afere in poudarila, da ni naredila ničesar nezakonitega. Kljub težkim obetom in nezaupanju s strani sindikatov, verjame, da bo v prihajajočih dneh lahko pojasnila situacijo.

Premier Robert Golob je ministrico javno podprl, medtem ko je v Tarči v njeno obrambo stopil minister Matej Arčon iz Gibanja Svoboda. SD se do zdaj še ni oglasil, saj njihova ministrica za zunanje zadeve prav tako sooča z vprašanji o visokih stroških nedavnega potovanja. Opozicija se morda že pripravlja na interpelacijo, medtem ko Levica čaka na rezultate preiskave.

Ministrica se je dotaknila tudi vprašanja o lastništvu nekdanjega podjetja, ki ga je prenesla na svojo mamo. Poudarila je, da nikoli ni skrivala obstoja tega podjetja. Pojasnila je, da je podjetje, preden je iz njega izstopila, poslovalo izključno s slovenskimi podjetji in da z ministrstvom ali vladno službo ni imelo nobene povezave. Ministrica je obvestila pristojne službe o vpletenosti Kaje Primorac pri pripravi projektne dokumentacije.

Provizije

Glavno vprašanje, ki se postavlja, je, ali podjetje, ki ga je ministrica prej sooblikovala, zdaj pridobiva provizijo za pomoč drugim podjetjem pri prijavi na razpise ministrstva. Pesek je izpostavila, da je sporno, da podjetje pobira sedemodstotno provizijo za znanje, ki ga je pridobilo pod vodstvom ministrice, še posebej, ker je zdaj prijateljica ministrice, Kaja Primorac, solastnica tega podjetja.

Ministrica je poudarila, da je takoj, ko je izvedela za vpletenost Kaje Primorac, obvestila pristojne službe in Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK). Priznala je, da se strinja s trditvami, da osebe povezane z njo ne bi smele pridobiti nobenega dobička iz razpisa. Povedala je, da čaka na pravno mnenje, kako lahko razveljavi razpis.

New York

V razgovoru se je dotaknila tudi afere povezane s službenim potovanjem v New York, kjer se je pojavilo vprašanje razlike v cenah letalskih vozovnic med njo in njenim možem. Ministrica je povedala, da so te zadeve urejale službe na ministrstvih, ne pa ona sama, in da je naročila revizijo nakupa te vozovnice.

Nazadnje je ministrica komentirala plačno politiko javnih uslužbencev. Kljub trenutnim izzivom in zamrznjenim plačam je ministrica izpostavila, da je plačna reforma potrebna. Povedala je, da so plačna nesorazmerja problem, ki ga je treba rešiti, vendar se zaveda pomena ohranjanja javnega sektorja. Poudarila je, da noben del plače ni zamrznjen, napredovanja in drugi dodatki ostajajo nespremenjeni. Ob zaključku je poudarila, da je začetek plačne reforme predviden za leto 2025, kar bo prineslo višje plače za vse javne uslužbence.

vir Foto: STA Portal24