Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić se je udeležila novinarske konference pred Tednom slovenske hrane, ki ga letos obeležujemo drugič. Poudarila je pomen tedna, tradicionalnega slovenskega zajtrka in ozaveščanja o kakovostni lokalni hrani.
„Naš skupen cilj je, da zgradimo trden most med vsemi členi verige preskrbe s hrano,“ je poudarila ministrica. „Veliko pozornost moramo nameniti organiziranosti verig preskrbe s hrano, da bo veriga od kmetovalca prek živilske industrije do potrošnika bolj sklenjena,“ je dodala.
„Naša naloga pa je tudi osveščanje potrošnika o pomenu slovenske hrane, da se bo odločal na podlagi pravilnih informacij in posegal po kakovostni, lokalno pridelani hrani,“ je pojasnila. „Naj bo ta teden tudi teden hvaležnosti – hvaležnosti do pridelovalcev, narave in vseh, ki vsak dan skrbijo, da je na naših mizah kakovostna hrana,“ je še dejala.
Teden slovenske hrane je vlada razglasila leta 2023, prvič pa smo ga obeležili lani.
Osrednji dogodek tedna je Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ) s sloganom „Moja izbira je slovenska hrana“. Letos ga bomo obeležili petnajstič. Ministrstvo od leta 2013 zagotavlja sredstva za pavšalno izplačilo za nakup živil za izvedbo TSZ. Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja bo šolam in vrtcem izplačala pavšalno nadomestilo v višini 0,76 evra na otroka ali mladostnika.
Direktor agencije mag. Miran Mihelič je izpostavil pomen projekta. „Projekt vsako leto združuje več kot 70 odstotkov vzgojno-izobrevaževalnih zavodov, v letu 2024 pa je bilo razdeljenih več kot 10 ton slovenskih živil. V zadnjem desetletju je AKTRP za izvajalce namenila več kot 1,4 milijona evrov pomoči,“ je poudaril.
Lokalna hrana kot razvojna naložba
Ob Tednu slovenske hrane na ministrstvu izpostavljajo pomen uživanja lokalnih živil. Povečano povpraševanje po domači hrani spodbuja kmete, zadruge in živilska podjetja k ohranjanju ali širitvi dejavnosti. Lokalna izbira krepi stabilnost trga, zagotavlja večjo finančno varnost in spodbuja vlaganja v trajnostne prakse.
Uživanje slovenske hrane prispeva k razvoju predelovalne industrije, ohranjanju delovnih mest in skrbi za kakovost živil. Ko kupujemo lokalno hrano, hkrati vlagamo v rodovitnost zemlje in domačo živilsko verigo.
Poudarek na zmanjševanju odpadne hrane
Na ministrstvu opozarjajo tudi na pomen zmanjševanja odpadne hrane. Vsak kos hrane pomeni trud, zemljo, energijo in čas. Kljub temu preveč hrane v gospodinjstvih, šolah in javnih ustanovah konča med odpadki.
Zato spodbujajo šole, vrtce, javne kuhinje in širšo javnost k načrtovanju obrokov, uporabi ostankov in deljenju presežkov. To je izpostavljeno tudi v novem Zakonu o hrani, ki uvaja certifikat za manj izgub in odpadne hrane.
V ponedeljek, 17. novembra 2025, bo ministrstvo organiziralo dogodek „Pamet v hrano, znanje na krožnik“. Namen dogodka je povezati pridelovalce, javne zavode in kulinarične strokovnjake ter spodbuditi celoletno uporabo lokalnih in sezonskih živil.
Na okroglih mizah in praktičnih delavnicah bo prikazano, kako sheme kakovosti, inovativne tehnologije, dobra organizacija procesov in brezodpadni pristopi izboljšujejo jedilnike, motivirajo osebje in olajšujejo javna naročila. Posebna pozornost bo namenjena sistemskemu vidiku šolske in javne prehrane, od nabave do kuhinje, ter vplivu prehranskih navad na vzgojo otrok.
Foto: MKGP
