Vlada je na današnji seji obravnavala obsežen zakonski paket Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP), ki naslavlja ključne izzive sodobne družbe – podnebne spremembe, demografske trende, nove tehnologije ter večje zahteve potrošnikov. Kot je poudarila ministrica Mateja Čalušić, gre za »prvi zakonski sveženj v zgodovini Slovenije, ki celovito obravnava prehranski sistem – od kmeta do potrošnika«.
Vlada je že potrdila Zakon o zdravju živali, ki prinaša sistemsko ureditev preprečevanja prenosljivih bolezni živali. Doslej na ravni EU ni bilo enotne strategije za obvladovanje tovrstnih bolezni, ukrepi pa so se osredotočali predvsem na zdravljenje in izkoreninjenje. Novi zakon postavlja temelje za usklajeno preventivno delovanje.
Preostali trije zakoni iz svežnja – Zakon o kmetijstvu, Zakon o hrani ter Zakon o varni hrani in krmi – bodo zaradi redakcijskih popravkov formalno sprejeti na prihodnji dopisni seji vlade.
Zakon o kmetijstvu: trajnost, digitalizacija in večja podpora kmetom
Novela Zakona o kmetijstvu uvaja številne novosti, med drugim pravne podlage za blaženje posledic podnebnih sprememb in prilagajanje kmetijstva novim razmeram. Poudarek je na zbiranju in uporabi podnebnih, talnih in energetskih podatkov, kar bo omogočilo bolj ciljno usmerjene ukrepe.
Uvedeni bodo trije akcijski načrti: za mlade kmete, ekološko kmetovanje in območja z omejenimi dejavniki. Z njimi želi vlada spodbuditi generacijsko prenovo in prehod v trajnostno pridelavo hrane. Novost predstavlja klasifikacija kmetijskih gospodarstev, ki bo omogočala bolj prilagojeno in učinkovito podporo različnim tipom kmetij.
Ministrstvo poudarja, da zakon krepi tudi vlogo kmeta kot najšibkejšega člena v prehranski verigi ter postavlja temelje za razvoj znanja, inovacij in digitalizacije. Poseben poudarek je na zmanjševanju administrativnih bremen. Novost so tudi demonstracijska kmetijska gospodarstva, namenjena praktičnemu usposabljanju dijakov, študentov ter prenosu znanja med kmeti.
Zakon o hrani: poudarek na kakovosti, dobrobiti živali in slovenskem izvoru
Zakon o hrani prinaša okrepljene pravne podlage za proizvodnjo kakovostne hrane, boljšo organiziranost agroživilskih verig ter varovanje potrošnikov. Pomembna novost je uvedba nove sheme kakovosti »Zlati standard dobrobiti«, ki krepi pogoje reje živali in predelave živil. S tem naj bi se slovenska živinoreja okrepila v konkurenčnosti tudi v primerjavi z državami z bolj intenzivnimi oblikami reje.
Prav tako zakon omogoča tudi uporabo grafične podobe slovenske zastave za označevanje živil in kmetijskih proizvodov slovenskega porekla, kar bo prispevalo k večji prepoznavnosti lokalnih izdelkov.
Tretji del zakonodajnega svežnja, Zakon o varni hrani in krmi, celovito ureja varnost živil in krme, tudi prehranskih dopolnil, živil za posebne skupine ter materialov, ki prihajajo v stik z živili. Pomembna novost je ureditev prodaje živil na premičnih stojnicah zunaj tržnic, vključno z obcestno prodajo.
Z omenjenim zakonskim paketom Slovenija prvič sistematično pristopa k prehranski politiki, ki povezuje zdravje ljudi, živali, varstvo okolja in konkurenčnost kmetijstva. Zakoni bodo v prihodnjih letih ključni za oblikovanje bolj trajnostnega, pravičnega in odpornega prehranskega sistema.
Miha D. Kovač
Foto: MKGP RS