Ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh na Svetovnem gospodarskem forumu v Tianjinu krepila mednarodno sodelovanje

Ministrica za digitalno preobrazbo, dr. Emilija Stojmenova Duh, se je udeležila prestižnega 14. poletnega Svetovnega gospodarskega foruma. Forum je potekal v Tianjinu med 27. in 29. junijem 2023.

Forum je privabil več kot 1500 udeležencev iz približno 90 držav, med njimi tudi ministrico Stojmenovo Duh. Na dogodku je aktivno sodelovala v različnih razpravah, ki so vključevale pomembne teme, kot so pripravljenost srednje velikih podjetij na prihodnost, priložnosti in izzivi umetne inteligence, vrzeli med talenti v hitro razvijajočih se gospodarstvih in politike ter vprašanje delovnih mest. Poleg tega je bila ministrica prisotna tudi na panelih, ki so obravnavali, kako digitalne tehnologije spreminjajo poslovanje, politiko in civilno družbo.

V okviru neformalnega srečanja svetovnih gospodarskih voditeljev IGWEL je ministrica Stojmenova Duh imela priložnost srečati se s prvo žensko in prvo Afričanko na položaju generalne direktorice Svetovne trgovinske organizacije, Ngozi Okonjo-Iwealo.

Poleg sodelovanja na razpravah je ministrica Stojmenova Duh imela tudi več bilateralnih srečanj. Med drugim se je sestala s Sebastianom Buckupom, vodjo Centra za četrto industrijsko revolucijo pri Svetovnem gospodarskem forumu. Razpravljala sta o konkretnih možnostih sodelovanja med Slovenijo in forumom. Prav tako se je srečala z Jayeshem Ranjanom, glavnim sekretarjem države Telengane (Indija) za informacijsko tehnologijo, ter z Faisalom Alibrahimom, ministrom za gospodarstvo in načrtovanje Saudove Arabije, s katerima sta razpravljala o priložnostih za sodelovanje na področju digitalizacije in inovacij za mala in srednja podjetja.

Po zaključku Svetovnega gospodarskega foruma v Tianjinu se je ministrica dr. Stojmenova Duh na povabilo Veleposlaništva RS v Pekingu 29. junija 2023 udeležila Sprejema ob dnevu državnosti. Na tem dogodku je imela, skupaj z veleposlanico Suhadolnik priložnost za kratek sestanek s pomočnico ministra za znanje zadeve Ljudske republike Kitajske, gospo Hua Chunying.

vir [Foto: Bor Slana/STA https://servis.sta.si/fotoservis/1200209] Twitter Portal24