Ministrica Fajon BiH obljubila nadaljnjo podporo približevanju EU-ju

ByAna Koren

14. januarja, 2023 ,

Ministrica Fajon BiH obljubila nadaljnjo podporo približevanju EU-ju

Slovenija bo še naprej pomagala Bosni in Hercegovini pri njeni evropski poti s konkretno politično podporo, je v Sarajevu po pogovorih z zunanjo ministrico BiH Bisero Turković poudarila slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon.

“BiH spodbujamo, da vloži vse napore v gradnjo zaupanja in dialoga ter področje krepitve vladavine prava,” je dejala ministrica. Ministrica Fajon poudarila, da imata državi tradicionalno dobre in prijateljske odnose brez težjih odprtih vprašanj. Uspelo jima je okrepiti tudi gospodarsko sodelovanje, ki je že preseglo 1,5 milijarde evrov.

Slovenija je tudi med petimi največjimi investitorkami v BiH-u. Kljub temu obstaja še veliko neizkoriščenih možnosti za okrepitev sodelovanja, je povedala ministrica Fajon.

Pretežni del pogovorov ministrice s sogovorniki v Sarajevu je bil namenjen seznanitvi z razmerami v BiH-u in njegovemu približevanju evroatlantskim integracijam.

Ministrica Fajon je na prvem delovnem obisku v BiH-u ponovila, da v Sarajevo prihaja z jasnim sporočilom, da Slovenija in EU vidita prihodnost BiH-a v Uniji.

“Bosno in Hercegovino spodbujamo, da si prizadeva za gradnjo medsebojnega zaupanja in notranji dialog ter krepitev vladavine prava. S statusom kandidatke smo Bosni in Hercegovini ponudili roko, zdaj je pa na voditeljih, da s konkretnimi dejanji pokažejo, kako trdno bodo stisnili to roko. Slovenija bo Bosni in Hercegovini še naprej nudila politično podporo in tudi konkretno pomoč na ravni strokovnjakov na njeni poti v EU,” je poudarila ministrica Fajon.

Slovenska zunanja ministrica se je v Sarajevu srečala tudi s predsednico predsedstva BiH-a Željko Cvijanović ter članoma predsedstva Željkom Komšićem in Denisom Bećirovićem.

Sogovorniki so Sloveniji izrazili hvaležnost za pomoč pri pridobitvi statusa kandidatke

Ministrica Turković je v izjavi po pogovorih spomnila, da je Fajon prva vodja diplomacije katere od članic EU-ja, ki je obiskala BiH, potem ko je država 15. decembra lani dobila status kandidatke za članstvo v EU-ju.

“Status kandidatke predstavlja jasno pot za BiH in njegove državljane, na nas pa je, da pospešimo izpolnjevanje postavljenih prioritet. To smo dolžni narediti,” je dejala Turković. Dodala je, da je mogoče v kratkem pričakovati vzpostavitev novih oblasti, ki bodo prevzele te naloge.

BiH mora predvsem čim bolj uskladiti svojo zunanjo in varnostno politiko z EU-jem, je dejala Turković. Izrazila je tudi optimizem, da bodo presegli delitve, ki glede tega obstajajo v državi. S tem je namignila na nasprotovanje oblasti Republike Srbske uvedbi sankcij proti Rusiji zaradi agresije na Ukrajino. “Zelo me skrbi ruski vpliv,” je med drugim opozorila Turković.

Pospešiti je treba implementacijo sporazuma o vprašanjih nasledstva

Sogovornici sta se strinjali, da je treba pospešiti tudi implementacijo sporazuma o vprašanjih nasledstva. Slovenska ministrica je poudarila še, da BiH ostaja med ciljnimi državami razvojnega sodelovanja Slovenije. Prav tako je predstavila načrte za okrepljeno izvajanje dvostranske tehnične pomoči na področju evropskih zadev.

Ministrica Fajon je v okviru obiska v Sarajevu prejela tudi zlato medaljo Bošnjaškega inštituta – Fundacije Adil Zulfikarpašić za njeno vlogo pri krepitvi ugleda BiH-a in podelitvi statusa kandidatke za članstvo v EU-ju. Imela je tudi predavanje na Fakulteti za družbene vede Univerze v Sarajevu in se srečala z lani znova ustanovljenim Slovenskim poslovnim klubom ter s predstavniki civilne družbe, so še zapisali v sporočilu ministrstva.

vir Foto: Zajem zaslona

Ne spreglejte…

Italija zrazmišlja o znižanju trošarin na goriva

Italija bi lahko, da bi zajezila dvige cen goriva, znižala trošarine na gorivo je dejal minister za gospodarstvo Giancarlo Giorgetti. Italija se namreč zaradi skokov cen sooča z nezadovoljstvom javnosti. Vlada bo cene, da bi ugotovila ali njihovo gibanje določajo “zunanji šoki ali špekulativno vedenje spremljala,” je dejal minister Giorgetti… več tukaj.