Ministrica Fajon danes v Zagrebu o dvostranskih odnosih in evropskih temah

Zunanja ministrica Tanja Fajon se bo v Zagrebu mudila na svojem drugem dvostranskem obisku v tujini. Na delovnem srečanju jo bo gostil hrvaški kolega Gordan Grlić Radman. Z ministrstva za zunanje zadeve so sporočili, da se bo ministrica Fajon sestala tudi s premierjem Andrejem Plenkovićem in predsednikom Zoranom Milanovićem.

Osrednja tema pogovorov v Zagrebu so dvostranski odnosi med državama in tristransko sodelovanje Slovenije, Hrvaške in Italije v severnem Jadranu. Govora bo tudi o aktualnih evropskih temah in varnostnih vprašanjih, sporoča MZZ.

Fajonova pozdravlja dejstvo, da Hrvaška s 1. januarjem naslednje leto vstopa v območje evra.

Pričakuje se, da se bosta minister in ministrica pogovarjala še o bližajočem se vstopu Hrvaške v schengensko območje in možnostih sodelovanja obeh držav pri premagovanju energetske krize.

Na prvem dvostranskem obisku je bila ministrica Fajon v Berlinu. Srečala se je z ministrico za zunanje zadeve Zvezne republike Nemčije Annaleno Baerbock.

Ministrici sta razpravljali o aktivnostih za krepitev dvostranskih odnosov s poudarkom na strateškem dialogu med državama. Podpisali sta Akcijski načrt za obdobje 2022-2024. Med temami je bila tudi vojna v Ukrajini in sodelovanje v projektih humanitarne pomoči državi, širitev Evropske unije na Zahodni Balkan, Stockholmska pobuda za neširjenje jedrskega orožja in podnebne spremembe… več tukaj.

Foto: SD Twitter

By A.K.

Komentar: