Ministrica Fajon na zasedanju Nata: Enotnost zaveznic ključna za podporo Ukrajini

Zasedanje zunanjih ministrov Nata v Pragi [Foto: Nato]

Ministrica Fajon na zasedanju Nata: Enotnost zaveznic ključna za podporo Ukrajini

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon se je udeležila neformalnega zasedanja zunanjih ministrov Nata v Pragi, namenjenega pripravam na julijski vrh v Washingtonu. V svojem nastopu je ministrica izpostavila spoštovanje vrednot demokracije, mednarodnega prava in solidarnosti, ki vodijo Slovenijo pri delovanju. “Kot odgovorna članica Varnostnega sveta delamo vse, da prispevamo k miru in varnosti v svetu,” je poudarila Fajonova.

Zunanji ministri so se strinjali, da ostaja dolgoročna in odločna podpora Ukrajini prednostna naloga Nata. Ministrica Fajon je poudarila pomembnost enotnosti zaveznic glede ruske agresije v Ukrajini in potrebo po jasnem sporočilu Rusiji: ” Pomembno je, da smo zaveznice glede ruske agresije v Ukrajini enotne in da Rusiji, ki je v tem primeru agresor, z našim odzivanjem, dolgoročnim načrtovanjem in podpori Ukrajini v obrambi ozemeljske celovitosti in suverenosti, pošiljamo jasno sporočilo, da se mora vojna končati ter da je pobijanje nedolžnih civilistov in uničevanje civilne infrastrukture nesprejemljivo.” Dodala je, da Slovenija podpira prizadevanja za trajen in pravičen mir v Ukrajini ter zagotavljanje odgovornosti za vojne zločine.

Skrb zaradi Gaze

Ministrica je izrazila tudi skrb zaradi dramatičnih razmer v Gazi in poudarila nujnost dodatne humanitarne pomoči ter zaščite civilistov. “Vojno je treba končati in doseči trajno premirje. Edina možna pot za mir na Bližnjem vzhodu je rešitev dveh držav. Tudi zato je Vlada Republike Slovenije sprejela sklep o priznanju neodvisnosti in suverenosti Palestine,” je dejala.

V svojem nagovoru je ministrica Fajon izpostavila tudi strateški pomen regije Zahodnega Balkana za Nato ter se zavzela za transatlantsko perspektivo držav v regiji. Slovenija je v kontekstu prihajajočega vrha Nata v Washingtonu podprla tudi nadaljnjo krepitev političnega dialoga z Indo-pacifiškimi partnerji, kot so Japonska, Republika Koreja, Avstralija in Nova Zelandija. To so države, s katerimi zavezništvo deli vrednote in številne globalne izzive. Azijsko-pacifiška regija postaja čedalje pomembnejša ne samo za varnost zaveznic, ampak tudi za globalno varnost in gospodarsko rast so zapisali na ministrstvu.

Portal24; Foto: Nato