Ministrica Fajon: Ni razlogov za odlašanje s priznanjem Palestine

Tanja Fajon [Foto: Danijel Kovačič - UKOM]

Ministrica Fajon: Ni razlogov za odlašanje s priznanjem Palestine

Ob prihodu na četrtkovo sejo vlade je zunanja ministrica Tanja Fajon izjavila, da ni več razlogov za odlašanje s priznanjem Palestine. Poudarila je, da je gradivo za odločanje v državnem zboru pripravljeno, čeprav je kabinet premierja še vedno zadržan.

“Prepričana sem, da s tem Slovenija pošilja pomembno sporočilo, da si želimo zagotoviti premirje, ki je ključno v regiji, trajno varnost tako Izraelcev kot Palestincev. Nikakor ni to proti Izraelcem ali Judom, nasprotno, želimo, da se strani usedeta in se pogovarjata za premirje, za izpustitev talcev,” je povedala Tanja Fajon. Dodala je, da s priznanjem Palestincem sporočajo, da imajo pravico do samoodločbe, svoje državnosti in obstoja.

“Slovenija je naredila pomemben korak, nepovraten, in jaz vztrajam, da ga izpeljemo do konca,” je zaključila Fajonova.

V kabinetu premierja so bolj previdni

V kabinetu predsednika vlade so bolj previdni. Vlada je že sprožila postopke za priznanje Palestine in kot skrajni rok za odločitev navedla 13. junij. Državni sekretar v kabinetu premierja Vojko Volk je dejal, da zbirajo skupino držav, s katero bi Palestino priznali skupaj, da slovensko priznanje ne bi izzvenelo v prazno. Med temi državami naj bi bile Irska, Španija in Norveška.

“Naša zaveza je popolnoma skladna s tem, da imamo posebno odgovornost kot članica Varnostnega sveta ZN-a. Tudi skozi varnostni svet delujemo, tako da so stvari, ki so v diplomaciji vidne, in so stvari, ki niso vidne,” je pojasnil Volk.

Tudi v Levici poudarjajo, da je skrajni čas za priznanje Palestine. Vladni govorec Matej Arčon je pojasnil, da vse aktivnosti gredo v smeri priznanja Palestine, čeprav časovnica še ni natančno opredeljena. “Lahko se to zgodi prihodnji teden ali čez dva tedna v skladu s strategijo, ki smo si jo zadali,” je dejal po četrkovi seji vlade.

Arčon je pojasnil tudi, da je procedura priznanja v Sloveniji nekoliko drugačna kot v drugih državah, saj pri nas o tem odloča parlament, medtem ko drugod to nalogo opravi vlada.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Danijel Kovačič/UKOM