Ministrica Fajon v Izraelu o priznanju Palestine

Zunanja ministrica Tanja Fajon in izraelski zunanji minister Izrael Kac [Foto: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve RS]

Ministrica Fajon v Izraelu o priznanju Palestine

Slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon podala v Izrael in Palestino, kjer si prizadeva okrepiti vlogo Slovenije v mirovnih pogajanjih regije. To je ministričin drugi obisk te regije od začetka vojne je poln ključnih srečanj in pogovorov, ki bi lahko imeli dalekosežne posledice za regijo in mednarodno skupnost.

Ministrica Fajon je svoj obisk začela z vrsto pomembnih srečanj, vključno z izraelskim zunanjim ministrom Izraelom Kacem. Osrednja točka njenih pogovorov je bila zahteva, da Izrael opusti načrtovani napad na Rafo, ki bi lahko dodatno poslabšal že tako napeto situacijo v regiji. Ministrica je izpostavila tudi nujnost napredka v pogajanjih, ki potekajo v Kairu, in sicer glede premirja in izpustitve talcev. Ta poziv k deeskalaciji napetosti odraža zavezo Slovenije k mirni rešitvi konflikta.

Eno ključnih vprašanj, ki so zaznamovala Fajonov obisk, je bilo priznanje palestinske državnosti. Kljub izraelskemu nasprotovanju priznanju Palestine, zaradi strahu, da bi to okrepilo Hamas, Fajon zagovarja, da je priznanje neizogibno, če ne bo doseženo premirje. V izjavi za medije je ministrica izrazila stališče, da je “čas za priznanje Palestine bliskovito blizu,” če Izrael in Palestina ne bosta dosegla resnih prizadevanj za trajni mir.

Obisk muzeja holokavsta in poklon žrtvam

Med obiskom je ministrica Fajon obiskala tudi muzej holokavsta Jad Vašem, kjer je položila venec in izrekla spoštovanje žrtvam holokavsta. S svojim zapisom v knjigo gostov “Nikoli več” je poudarila slovensko zavezanost boju proti antisemitizmu in sovraštvu, s čimer je pokazala globoko spoštovanje do zgodovine in trpljenja, povezanega z holokavstom.

Nadaljevanje dialoga s palestinsko stranjo

Na Zahodnem bregu se je ministrica sestala s palestinskim premierjem in zunanjim ministrom Mohamedom Mustafo. Pogovori so se osredotočali na potrebo po premirju in sklicu mirovne konference, ki bi obema stranema zagotovila večjo varnost. Obe strani sta izrazili podporo priznanju Palestine, kar bi lahko pripomoglo k trajni rešitvi konflikta na podlagi vzpostavitve dveh držav.

Fajon je dejavno sodelovala tudi na mednarodni ravni, vključno z zasedanjem zunanjih ministrov članic EU-ja, kjer je poudarjala, da je palestinska država edino jamstvo za varnost Izraelcev. Skupna izjava premierjev Slovenije, Španije, Irske in Malte ob robu vrha EU-ja je pokazala evropsko pripravljenost na priznanje Palestine, ko bodo okoliščine to dopuščale. Kljub temu je ZDA na zasedanju Varnostnega sveta ZN-a z vetom ustavila polnopravno članstvo Palestine, kar je povzročilo napetosti med Izraelom in Slovenijo, simbolizirane s povabilom slovenske veleposlanice na pogovor v izraelsko zunanje ministrstvo.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve