Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon se je mudila na prvem obisku v sosednji državi.

Srečala se je z ministrom za zunanje in evropske zadeve Republike Hrvaške Gordana Grlića Radmana, s predsednikom države Zoranom Milanovićem in predsednikom vlade Andrejem Plenkovićem… o tem smo poročali tukaj.

Ministrica Fajon je poudarila podporo Slovenije polni integraciji Hrvaške v Evropsko unijo z načrtovanim prevzemom evra in vstopom v schengensko območje v začetku prihodnjega leta. S sogovornikom sta se zavzela za dialog in reševanje odprtih vprašanj na delovni ravni.

V pogovoru z ministrom Grlić Radmanom je ministrica Fajon potrdila zavezanost krepitvi dobrososedskih odnosov. Sosednji državi in naroda povezujejo številne zgodovinske in kulturne vezi ter intenzivni medčloveški stiki.

“Z obiskom želim dati jasno podporo krepitvi dobrososedskih odnosov in pokazati, da ima Hrvaška v Sloveniji prijateljico in zaveznico

Vstop Hrvaške v schengensko območje bo konkreten korak v tej smeri.

“Slovenija podpira polno integracijo Hrvaške v EU, kar pomeni, da podpiramo vstop Hrvaške v Schengen in seveda pozdravljamo pridružitev evroobmočju.”

Tanja Fajon

Izrazila je tudi prepričanje, da bo vstop Hrvaške v evroobmočje dodatno prispeval h krepitvi gospodarskega sodelovanja med državama.

Ministrica Fajon je kolegu prenesla tudi odločitev nove slovenske vlade o odstranitvi ograje na meji in o vztrajanju pri implementaciji arbitražnega sporazuma.

“Sporočila sem, da bo nova slovenska vlada spoštovala odločitev sodišča glede arbitraže in vztrajala pri spoštovanju arbitražnega sporazuma. Dogovorila sva se, da bi poskušala v duhu dobrososedskih odnosov reševati konkretne projekte, kot so ribolov in obnova mostov, na neformalni, delovni ravni in prioritetno.”

Tanja Fajon

Ministra sta se dogovorila za nadaljevanje dialoga skozi delovne skupine. V okviru tega dialoga bi se osredotočili na iskanje rešitev pri konkretnih projektih in izzivih. K pospešitvi sodelovanja na posameznih področjih bosta pozvala pristojne resorje.

Zunanja ministra sta govorila tudi o regionalnem sodelovanju. V letu 2021 sta se Slovenija in Hrvaška priključili skupini mediteranskih EU držav. V letu 2020 pa sta v sodelovanju z Italijo vzpostavili tristransko sodelovanje v severnem Jadranu.

Ministrica Fajon je izpostavila pomen severnojadranskih pristanišč.

“Sodelovanje obalnih držav je ključnega pomena za ekološko zaščito morja, hkrati pa ponuja veliko gospodarskih priložnosti. Severnojadranska pristanišča postajajo ključna pri diverzifikaciji oskrbe EU z nafto in posebej zemeljskim plinom.”

Tanja Fajon

Pogovori s predsednikom Republike Hrvaške Zoranom Milanovićem so bili osredotočeni na vprašanja Zahodnega Balkana, posebej statusa kandidatke za Bosno in Hercegovino. S predsednikom vlade Andrejem Plenkovićem pa je ministrica govorila predvsem o krepitvi gospodarskega sodelovanja in interesu Slovenije za dobavo utekočinjenega zemeljskega plina iz LNG terminala na Krku.

Foto: MNZ RH

By A.K.

Komentar: