Ministrica Katič danes po premierjeva pojasnila glede zavrnitve kandidatk za državni sekretarki

Andreja Katič [Foto: Danijel Kovačič Grmek/ UKOM]

Ministrica Katič danes po premierjeva pojasnila glede zavrnitve kandidatk za državni sekretarki

Po tem, ko je predsednik vlade Robert Golob zavrnil predloga ministrici za pravosodje Andreji Katič za imenovanje Aleksandre Spasojević in Andreje Kokalj na mesto državnih sekretark, se bo ministrica danes, po seji vlade, sestala s premierjem v iskanju dodatnih pojasnil za njegovo odločitev.

Aleksandra Spasojević, dolgoletna uslužbenka v državni upravi, in Andreja Kokalj, nadzornica svetnica na Komisiji za preprečevanje korupcije, sta bili ministričini izbranki za podporo njenemu vodstvu na ministrstvu. Kljub temu je premier Golob v ponedeljek sporočil, da kandidatki ne uživata njegove podpore, ter zahteval predlog novih imen.

Ministrica Katič je izrazila, da premierjeve odločitve ne vidi kot negativno, temveč kot legitimno pravico predsednika vlade, ki temelji na trenutnih razmerah na ministrstvu za pravosodje. Vendar izraža željo po razumevanju specifičnih razlogov za zavrnitev, saj po njenem mnenju, izbira kandidatk, ki ne izhajata iz političnih krogov, temveč imata tehnično znanje, odraža prizadevanje za najboljšo možno ekipo na ministrstvu.

Dogodek odpira vprašanja o kriterijih in pričakovanjih pri imenovanju ključnih položajev v državni upravi, še posebej v luči ministričine pripombe o omejenem številu kandidatov za to pomembno vlogo. Srečanje med ministrico Katič in premierjem Golobom bo morda prineslo več jasnosti glede prihodnjih korakov za ministrstvo za pravosodje.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Foto: Danijel Kovačič Grmek / UKOM