Ministrica Šinko: Ne bom odstopila, naj me odstavijo

To, kar so govorice napovedovale že nekaj časa, se zdaj uresničuje: ministrica za kmetijstvo Irena Šinko in minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan bosta verjetno zapustila vladne vrste. Irena Šinko je za N1 potrdila, da ji je predsednik vlade Robert Golob sporočil, da se njuni poti ločujeta. Kljub temu ministrica noče odstopiti, kar pomeni, da bo Golob morda moral sprožiti njeno razrešitev v državnem zboru.

V odzivu na premierjevo odločitev je Šinko izrazila svojo nejevoljo nad odstopom. “Ne bom odstopila,” je dejala. Premier Golob bo moral torej formalno predlagati njeno razrešitev v državnem zboru. Ministrica za kmetijstvo je tudi dejala, da ni bilo razprave o razlogih za njuno ločitev, a dodala: “Prideš in greš, to je del politike.”

Golob naj bi bil nezadovoljen z delom obeh ministrov. Posebno kritičen je bil do Brežana, zlasti zaradi njegovega odziva na avgustovske poplave. Medtem pa so netransparentna dejanja Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, ki sodijo pod Šinkov resor, postala glavna točka razhajanja med premierjem in ministrico. Ta uprava je bila predmet polemik zaradi zamolčanja informacij o kontaminiranem sadju iz Srbije in Poljske.

Neposlušnost ministrice

Poleg teh neskladij so nekateri viri navedli, da je “neposlušnost” ministrice Šinko do premierja in nesoglasje glede zakona o zaščiti živali eden glavnih razlogov za njeno odstranitev iz vlade.

Očitno je Golob zasledoval cilj manjše rekonstrukcije vlade, da bi ponovno pridobil zaupanje javnosti. Vendar pa se bo ta rekonstrukcija verjetno nanašala samo na ministre iz Gibanja Svoboda in ne bo vplivala na koalicijske partnerje SD in Levico.

Prihodnost ministrico za javno upravo, Sanjo Ajanović Hovnik, ki je bila v središču kritik v preteklih dneh, ostaja negotova. Čeprav je predsednik vlade dvakrat javno zagovarjal ministrico, je jasno navedel, da bo morala pojasniti svoje ravnanje. SDS, največja opozicijska stranka, je napovedala interpelacijo proti ministrici, medtem ko se zdi, da v Gibanju Svoboda ministrico Ajanović Hovnik ne podpirajo več tako močno kot v preteklosti.

Ostaja vprašanje, kako bodo te spremembe vplivale na stabilnost in delovanje sedanje vlade.

vir Foto: STA

Portal24