Ministrica Stojmenova Duh pozdravlja preiskavo nakupa prenosnikov

ByA.K.

11. januarja, 2024 ,
Stojmenova Duh Foto: Danijel Kovačič UKOM

Ministrica Stojmenova Duh pozdravlja preiskavo nakupa prenosnikov

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je včeraj uradno potrdila, da v zvezi z nakupom 13.000 nižjecenovnih prenosnikov na Ministrstvu za digitalno preobrazbo poteka postopek predhodnega preizkusa. Preiskava se je začela na podlagi prejete prijave in ima namen preveriti morebitne kršitve zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

Sumi negospodarnega porabljanja javnih sredstev v zvezi z nakupom računalnikov so bili prvič izpostavljeni lanskega novembra, ko je stranka NSi izrazila zaskrbljenost glede tehničnih značilnosti in smiselnosti nakupa. Ministrica za digitalno preobrazbo, Emilija Stojmenova Duh, se je odzvala na novico in povedala, da se veseli nadzora KPK-ja. Prepričana je, da bo preiskava potrdila, da so vsi postopki izpeljani zakonito in v skladu z novelo zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, ki določa obveznosti ministrstva.

Večina od skupno 6,5 milijona evrov vrednih prenosnikov, kupljenih lani, še vedno ostaja v skladišču, saj je bil do sedaj razdeljenih le 39 računalnikov, ki so bili namenjeni poplavno prizadetim občinam. Ministrica Stojmenova Duh je poudarila, da si na ministrstvu prizadevajo, da bi preostali prenosniki čim prej prišli v roke ciljnih skupin, kot jih določa novelo zakona o spodbujanju digitalne vključenosti. Prav tako je opozorila na ustanovitev sklada MIRO, ki bo omogočil brezplačno izposojo računalniške opreme, ter pojasnila, da je ministrstvo odgovorno za zagotavljanje sredstev in nakup računalnikov, medtem ko je javni štipendijski sklad odgovoren za njihovo razdeljevanje.

vir; Foto: Danijel Kovačič – UKOM; Portal24