Ministrica Stojmenova Duh uspešno prestala interpelacijo

Emilija Stojmenova Duh [Foto: Danijel Kovačič/UKOM]

Ministrica Stojmenova Duh uspešno prestala interpelacijo

Ministrica za digitalno preobrazbo, Emilija Stojmenova Duh, je uspešno prestala glasovanje o nezaupnici, ki je sledilo po interpelaciji o njenem delovanju. Glasovanje je pokazalo, da za odhod ministrice ni bilo dovolj podpore, saj je 42 poslancev glasovalo proti odhodu, medtem ko je 31 poslancev bilo za njeno razrešitev.

Podporo ministrici so enotno izrazili poslanci stranke Svoboda, kjer je bil odsoten zgolj en član. Medtem je bilo glasovanje v preostalih dveh koalicijskih strankah nekoliko nenavadno. Poslanci SD-ja bili večinoma za odsotni, dva prisotna sta sicer podprla ministrico. Vsi prisotni poslanci Levice, razen odsotnega Mihe Kordiša, so se vzdržali glasovanja.

Po uspešno prestani interpelaciji je ministrica Stojmenova Duh izrazila zadovoljstvo nad prejetim zaupanjem in poudarila svojo zavezo nadaljnjemu delovanju na čelu ministrstva. “Jaz čutim, da je podpora. Ne vidim nobene težave, da nadaljujemo po poti, ki smo si jo zastavili,” je dejala. Ministrica je napovedala nadaljevanje dela na že zastavljenih projektih, med drugim na razpisih za alarmiranje in obveščanje ter na pripravi krovnega zakona o digitalni preobrazbi. Posebna pozornost bo namenjena tudi prenosu evropskih uredb na področju digitalizacije v slovensko zakonodajo.

Tomaž Lisec, poslanec SDS-a, je po glasovanju izrazil razočaranje, saj po njegovem mnenju interpelacija ni združila koalicije, temveč je zasejala dvom. Poudaril je vprašljivo prisotnost in vzdržanost nekaterih koalicijskih poslancev ter izrazil skrb, da ministrica ni ustrezno odgovorila na očitke. “Bolj kot ‘pomenljiv’ rezultat glasovanja pa skrbi, ali bodo nakupljeni računalniki prišli do tistih, ki jih potrebujejo,” je dodal Lisec.

Spomnimo…

SDS ministrici očita sum oškodovanja davkoplačevalcev in javnih financ zaradi domnevno negospodarnega nakupa računalnikov ter neprimernega upravljanja javnih sredstev. Ministrica Emilija Stojmenova Duh je očitke odločno zavrnila, poudarjajoč, da je nakup bil premišljen in usmerjen v izboljšanje e-vključenosti, ki med drugim omogoča dostop do spletnih storitev. Zatrdila je, da je bil nakup transparenten in v skladu s cilji njenega ministrstva… več tukaj.

[Vir: STA]; Foto: Danijel Kovačič/UKOM