Ministrica Švarc Pipan o sodniški stavki: Poudarek naj bo na dialogu

Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan je nedavno izrazila svoje stališče glede trenutne situacije v slovenskem pravosodju, ki se osredotoča na neustavnost sodniških plač. Ministrica je priznala, da je jeza in pričakovanja sodnikov glede rešitve njihovega finančnega položaja upravičena, vendar je hkrati pozvala k “umiritvi žogice” in dvignila pomisleke glede uporabe stavke kot učinkovite rešitve.

V izjavi za javnost je ministrica Švarc Pipan dejala: “Zanima me, ali bi se z mojim odstopom ali odstopom predsednika vlade za milimeter približali k rešitvi situacije. Jaz menim, da ne.” S poudarkom na tem, da še naprej želi prizadevati za rešitev situacije glede sodniških plač in hkrati za sistemske izboljšave v slovenskem sodstvu, je ministrica poudarila svojo predanost tej zadevi.

Ministrica Švarc Pipan je tudi podčrtala pomen spoštovanja ustavnih odločb, vendar je obenem razkrila, da je vlada zavezana k pripravi celovite rešitve plač v javnem sektorju. “Nesporno je, da so sodniki posebna skupina, da niso javni uslužbenci, temveč funkcionarji ene od treh vej oblasti. Vendar se moramo zavedati, da niso edina skupina. So ena tistih, ki že predolgo čaka na rešitev svojega položaja, a niso edina,” je dejala.

Ministrica razume jezo in pričakovanja

Glede trenutne stavke sodnikov je ministrica izrazila razumevanje za njihova pričakovanja in jezo, vendar je izrazila tudi dvom o pravičnosti te poteze. “Ponovno vabim sodnice in sodnike, da umirimo žogico, da se stavkovne aktivnosti, kot so napovedane, ne izvajajo, ker bodo te šle zgolj na račun ljudi, ki so stranke v postopkih in že tako dolgo čakajo na pravico, in ne bodo neposredno prizadele vlade. Mislim, da to ni najučinkovitejša niti najustreznejša pot za rešitev tega problema,” je poudarila.

Ministrica je tudi opozorila na grožnjo blokiranja evropskih volitev, če se problem sodniških plač ne reši pravočasno. Izrazila je upanje, da bodo sodnice in sodniki “kljub svojemu srdu vendarle dovolj razumni, da tega ne bodo naredili.”

Sprašujem se, ali je blokiranje evropskih volitev sploh okusen korak. Prvič se sprašujem, ali v tem primeru dejansko gre za stavko, saj to niso njihove delovne obveznosti, ampak gre za njihove druge zakonske obveznosti, ki so jih sprejeli in za katere so tudi dodatno plačani. Sprašujem se, koliko to sploh spada v kontekst stavke.

Dominika Švarc Pipan

Situacija se je dodatno zapletla s pozivi k odstopu pravosodne ministrice in predsednika vlade. Stranka SD, katere članica je ministrica Švarc Pipan, poziva k iskanju politične volje za rešitev situacije in poudarja spoštovanje odločb ustavnega sodišča. Stranka Levica, medtem, razume pričakovanja sodnikov glede plač, a poudarja potrebo po celoviti reformi plačnega sistema v javnem sektorju.

Ustavno sodišče je že junija ugotovilo neustavnost sodniških plač in določilo rok za njihovo rešitev, ki ni bil izpolnjen. Sodniki nadaljujejo s protestnimi dejavnostmi, ki se bodo stopnjevale v prihodnjih tednih. Vlada se sedaj sooča z izzivom iskanja rešitve, ki bo zadovoljila vse vpletene strani in ohranila integriteto pravosodnega sistema v Sloveniji.

vir; Foto: Tamino Petelinšek / STA; Portal24