Ministrstvo Luke Mesca obvezno ‘štempljanje’ ocenilo kot neživljenjsko

ByAna Koren

13. januarja, 2023 , ,

Ministrstvo Luke Mesca obvezno ‘štempljanje’ ocenilo kot neživljenjsko.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je med drugim povedal, da so obvezno ‘štempljanje’ na ministrstvu ocenili kot neživljenjsko. Ministrstvo za delo pa je po njegovih besedah, ko je dobilo natančnejše podatke o inflaciji, sprejelo sklep o novi minimalni plači. Ta se dviguje za 100 evrov in bo po novem znašala 878 evrov neto… o tem smo poročali tukaj.

Minister Mesec opozarja, da se hrana, življenjske potrebščine in stroški vztrajno dražijo, zato je treba po njegovih besedah v prvi vrsti poskrbeti za tiste, ki so zaradi inflacije najbolj prizadeti. Kot je povedal, tudi zasebni sektor potrebuje nove kolektivne pogodbe. 

Obvezno evidentiranje delovnega časa ocenili kot neživljenjsko

Prav tako je minister govoril  o evidencah delovnega časa. Kot je povedal, se je na tem področju sprva predvidevalo, da bi se ustvarila elektronska evidenca delovnega časa, kamor bi se morali vpisovati vsi. Obvezno ‘štempljanje’ za vse so nato na ministrstvu ocenili kot neživljenjsko.

Zdaj na ministrstvu predlagajo, da beleženje delovnega časa ostane takšno, kot je, razen v tistih podjetjih, kjer so s tem težave. V teh primerih pa bodo uvedli nov režim. Če se bodo delavci počutili ogoljufane oziroma prikrajšane, bodo od delodajalca lahko zahtevali elektronsko evidenco. Če bo delodajalec to zavrnil, bo sledil obisk inšpektorja, ki bo preveril stanje na terenu, je še pojasnil Mesec. 

Zaposleni bodo s tem dobili sprotni vpogled v opravljeno število delovnih ur in nadur. “Na ta način bodo tudi poskrbeli, da bodo te ure pošteno plačane,” je poudaril minister.

Za podjetja, ki spoštujejo zakonodajo, sprememb po Meščevih besedah ne bo.

vir Foto: Zajem zaslona (fotografija je simbolična)