Ministrstvo razširilo nabor nalog na upravnih enotah med stavko

ByMiha Kovač

14. maja, 2024 ,
Foto: Freepik

Ministrstvo razširilo nabor nalog na upravnih enotah med stavko

Ministrstvo za javno upravo je razširilo seznam nalog, ki se morajo izvajati na upravnih enotah v času stavke, s čimer zagotavlja neprekinjeno delovanje kljub omejenemu kadru. Po novem bodo upravne enote izdajale dokumente v vseh primerih, ne samo v nujnih, kar predstavlja spremembo dosedanje prakse.

Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije, Frančišek Verk, kritizira to potezo: “To je zastraševanje in pritisk na zaposlene,” in dodaja, da ministrstvo po njegovem mnenju presega svoja pooblastila. “Naloge bi morale določiti načelniki upravnih enot, ne ministrstvo,” pravi Verk.

V sredo bo stavka na 37 od 58 upravnih enot v Sloveniji še zaostrila, saj zaposleni zahtevajo izboljšanje plačnih pogojev. Upravne enote, vključno z največjimi v Ljubljani, Mariboru, Celju in Kopru, bodo nadaljevale s stavko, dokler ne bodo izpolnjene njihove zahteve.

Sindikat in vladna pogajalska skupina se nista srečala od 16. aprila, in trenutno ni predvidenih novih pogajanj. Zaposleni s stavko opozarjajo na nizke plače in veliko obremenitev, zahtevajo povišanje za sedem plačnih razredov in izenačitev nazivov zaposlenih na upravnih enotah z nazivi na ministrstvih.

Ministrstvo za javno upravo je prejšnji teden sporočilo, da nadaljujejo s pogajanjami o novi plačni lestvici, ki bi izboljšala plačne razmere, predvsem za najnižje plačane. “Ključni del pogajanj je novi plačni sistem, ki predvideva dodatne finančne učinke,” pojasnjujejo na ministrstvu.

Medtem stranke lahko še vedno urejajo večino zadev na kateri koli upravni enoti po državi, ne glede na stavko. Stavka na upravnih enotah traja že od 13. marca.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Freepik