Ministrstvo za zdravje: Ukinjanja obstoječih lokacij nujne medicinske pomoči ne bo

ByMiha Kovač

19. marca, 2024 , ,
Foto: Freepik

Ministrstvo za zdravje je napovedalo načrte za krepitev sistema in mreže nujne medicinske pomoči (NMP) v Sloveniji, z zagotovilom, da se bo to zgodilo brez ukinjanja obstoječih lokacij izvajanja teh storitev. Temelječ na uredbi o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, se obeta posodobitev in reorganizacija določenih programov NMP, pri čemer se poudarja ohranitev vseh trenutnih lokacij zdravstvenih domov.

Posebna pozornost je bila namenjena občini Metlika, kjer se obseg NMP ne bo samo ohranjal, ampak celo krepil. Zdravstveni dom Metlika je ob tej reorganizaciji prejel dodatna finančna sredstva za program VUZ – vozila urgentnega zdravnika, kar pomeni okrog 70.000 evrov dodatnih sredstev letno. Ta program omogoča, da zdravnik skupaj z diplomiranim zdravstvenikom izvaja nujno medicinsko pomoč na terenu z osebnim vozilom, kar povečuje njegovo razpoložljivost za delo v ambulanti in omogoča boljšo pokritost ruralnih območij.

Cilj reorganizacije

Ob intervenciji bo mobilna enota nujnega reševalnega vozila še vedno odšla na kraj dogodka, medtem ko bo zdravnik s posebnim intervencijskim vozilom posredoval samo tam, kjer bo njegova prisotnost ključna. Cilj reorganizacije je zagotoviti primerljivo dostopnost do storitev NMP za vse prebivalce, s posebnim poudarkom na občanih iz bolj odročnih krajev.

Kljub tem obetavnim novicam je občina Metlika izrazila željo po ustanovitvi satelitskega urgentnega centra, kar trenutno ni možno zaradi neizpolnjevanja potrebnih meril. Ministrstvo pa je zagotovilo, da se obseg storitev NMP ne bo krčil, temveč nadalje krepil, kar je potrdil tudi sekretar v službi za nujno medicinsko pomoč, Darko Čander.

V odziv na te načrte, občina Metlika pripravlja protestni shod na parkirišču pred Zdravstvenim domom Metlika, s čimer izraža svoje nestrinjanje s predpostavko, da bi ministrstvo lahko zmanjšalo obseg nujne medicinske pomoči v občini. Protest tako odraža skupnostno zavezo k zagotavljanju kakovostne in dostopne nujne medicinske pomoči za vse prebivalce.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Freepik