Pogovor o pogajanjih

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je za Associated Press povedal, da nameravajo mirovna pogajanja voditi do konca februarja, na obletnico izbruha vojne.

Dodal je, da bo verjetno v Združenih narodih, z generalnim sekretarjem Antoniom Guterresom kot morebitnim posrednikom. Pomembno vlogo pri končanju konflikta v Ukrajini bo imela diplomacija.

“Vsaka vojna se konča kot posledica dejanj na bojišču in za pogajalsko mizo,” je dejal.

“Združeni narodi bi lahko bili najboljše mesto za izvedbo tega vrha. Ne gre za delanje usluge državi, ampak bi morali sodelovati vsi,” je dodal. Kuleba meni, da je Rusiji treba najprej soditi za vojne zločine in šele nato dovoliti udeležbo v pogajanjih.

Vladimir Putin je zadnje dni trdil, da se je pripravljen pogajati, a da se Ukrajina ne želi pogovarjati. Kuleba pravi, da Rusi redno govorijo, da so pripravljeni na pogajanja. Slednje ne drži, saj, kot pravi, vse, kar počnejo na bojišču, dokazuje nasprotno.

Ukrajina članstvo Rusije v Združenih narodih postavlja pod vprašaj

Ukrajinsko ministrstvo za zunanje zadeve je sprožilo postopek, katerega cilj je dvomiti o članstvu Rusije v Združenih narodih in drugih mednarodnih skupnostih, navaja ukrajinski časnik Pravda.

Članstvo Moskve v ZN in njihovem varnostnem svetu po mednarodnem pravu ni upravičeno, piše v poročilu. Slednje temelji na dokumentu ministrstva za zunanje zadeve.

Rusija se “zmotno” šteje za članico ZN od decembra 1991, navaja dokument. Ker ime “Ruska federacija” ni navedeno v Ustanovni listini Združenih narodov, s katero so bili ustanovljeni, dokument trdi, da Rusija po razpadu Sovjetske zveze ni šla skozi potrebne postopke za sprejem v organizacijo.

Dokument navaja primer postopka za Češkoslovaško, ki je razpadla na dve državi, in primer nekdanjih jugoslovanskih republik, ki so morale zaprositi za članstvo v organizaciji po razpadu Jugoslavije.

Rusija se ima za legitimno državo naslednico Sovjetske zveze, ki je bila ena od ustanoviteljic Združenih narodov.

Boris Jelcin, takratni ruski predsednik, je decembra 1991 preprosto obvestil ZN, da bo Rusija obdržala članstvo v mednarodnih telesih s podporo Skupnosti neodvisnih držav (SND), ki je bila ustanovljena po razpadu Sovjetske zveze.

Foto: Pexels (Алесь Усцінаў)

Ne spreglejte…

Ruske sile napadajo mesta na vzhodu, hudi boji okoli Bahmuta

Ruske sile so napadle Kramatorsk in Avdijevko, mesti v vzhodni Ukrajini. Rusi so na Kramatorsk izstrelili tri rakete, ki so poškodovale industrijski obrat in trgovine, je sporočil vodja vojaške regionalne uprave regije Doneck Pavlo Kirilenko. V napadu ni bil nihče poškodovan… več tukaj.

By A.K.

2 thoughts on “Mirovna pogajanja bo Ukrajina vodila do konca februarja”

Komentar: