Mirovni načrt Volodimirja Zelenskega v 10 točkah

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski aktivno promovira svoj mirovni načrt v 10 točkah. O tem se je pogovarjal z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom in svetovne voditelje povabil k organizaciji svetovnega mirovnega vrha na podlagi tega načrta.

Njegov načrt je sestavljen iz 10 točk, Al Jazeera pa poroča o najpomembnejših elementih načrta ter odzivih na predlog. Zelenski je svoj predlog mirovnega načrta prvič predstavil na novembrskem vrhu G20. 

Zelenski poziva k:

  • Varnost pred sevanjem in jedrsko dejavnostjo, s poudarkom na ponovni vzpostavitvi ravni varnosti okoli Zaporožja, največje jedrske elektrarne v Evropi, ki je trenutno pod rusko okupacijo
  • Prehranska varnost, ki vključuje zaščito in zavarovanje ukrajinskega izvoza žita v najrevnejše države na svetu,
  • Energetska varnost s poudarkom na ruskih omejitvah cen energije, pa tudi pomoč Ukrajini pri obnovi energetske infrastrukture, katere polovica je bila poškodovana v ruskih napadih
  • Izpustitev vseh ujetnikov in deportirancev, vključno z vojnimi ujetniki in otroki, deportiranimi v Rusijo
  • Obnovitev ozemeljske celovitosti Ukrajine in sprejem ukrajinskih meja s strani Rusije po ustanovni listini ZN, kar po besedah ​​Zelenskega “ni predmet pogajanj”
  • Umik ruskih vojakov in prekinitev spopadov, ponovna vzpostavitev ukrajinskih državnih meja z Rusijo
  • Pravosodje, vključno z ustanovitvijo posebnega sodišča za pregon ruskih vojnih zločinov
  • Preprečevanje ekocida in varstvo okolja, s poudarkom na razminiranju in obnovi čistilnih naprav
  • Preprečevanje eskalacije konfliktov in izgradnja varnostne arhitekture v evroatlantskem prostoru, ki vključuje jamstva do Ukrajine
  • Potrditev konca vojne, vključno s podpisom dokumenta s strani vpletenih akterjev.

Globalni odzivi?

Decembra je Zelenski voditelje držav članic G7 pozval, naj podprejo njegovo idejo o svetovnem mirovnem vrhu. Na vrhu bi razpravljali o njegovem načrtu “v celoti ali v nekaterih delih”.

Rusija je predlog ukrajinskega predsednika ta mesec zavrnila in v torek ponovila, da se ne bo odrekla nobenemu delu ozemlja, ki si ga je zavzela s silo in ki predstavlja približno petino ozemlja Ukrajine. Rusija trdi, da si je okupirane dele priključila.

Zelenski je načrt predstavil svetovnim voditeljem, kot so ameriški predsednik Biden, francoski predsednik Emmanuel Macron in indijski premier Narendra Modi, čigar država je prevzela predsedovanje G20.

Podpora Zahoda ukrajinski vojski je dosegla milijarde dolarjev, prizadevanja pa vodi Washington. Državi sta Kijevu ponudili pomoč pri razminiranju in popravilu energetske infrastrukture. Bolj previdni pa so bili odzivi na načrt ukrajinskega predsednika, pa tudi na predlog mirovnega vrha.

ZN: Obeti za pogajanja majhni

Med obiskom Zelenskega v Washingtonu prejšnji teden je Biden dejal, da si z Zelenskim “delita enako vizijo” miru in da so ZDA odločene pomagati Ukrajini pri obrambi. Voditelji držav članic G7 so izjavili, da so odločeni prinesti mir v Ukrajino “v skladu z njenimi pravicami, določenimi v Ustanovni listini ZN”.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je dejal, da so možnosti za mirovna pogajanja trenutno majhne. “Verjamem, da se bo vojaški spopad nadaljeval in mislim, da moramo še vedno počakati na trenutek, ko bodo mogoča resna mirovna pogajanja,” je konec decembra dejal Guterres.

Foto: NextaTv Twitter

By A.K.

2 thoughts on “Mirovni načrt Volodimirja Zelenskega v 10 točkah”

Komentar: