Mirovni vrh brez podpore ključnih držav globalnega juga

ByAna Koren

16. junija, 2024 , , , ,
Ukrajina [Foto: Freepik]

Mirovni vrh brez podpore ključnih držav globalnega juga

V nedeljo, 16. junija, se je zaključil dvodnevni mirovni vrh v letovišču Alpine Buergenstock v Švici, kjer se je okoli 100 držav in organizacij zbralo, da bi našli soglasje glede končanja rusko-ukrajinske vojne. Kljub temu da je bil začrtan načrt za mir, številne ključne države globalnega juga – vključno s Savdsko Arabijo, Mehiko, Indijo, Brazilijo, Južno Afriko in Indonezijo – niso podpisale končne izjave.

Zahodni zavezniki Kijeva so si prizadevali izkoristiti vrh za dosego jasne obsodbe ruske invazije, sklicujoč se na listino Združenih narodov za zaščito ukrajinske ozemeljske celovitosti in zavračanje zahtev ruskega predsednika Vladimirja Putina po delih Ukrajine kot pogoj za mir.

V zadnjem skupnem sporočilu vrha, ki ga je podpisalo 80 držav in štiri mednarodne institucije, je bilo zapisano, da “spoštovanje ozemeljske celovitosti in suverenosti (…) lahko služi in bo služilo kot podlaga za doseganje celovitega, pravičnega in trajnega miru v Ukrajini.” V sporočilu je bila ruska invazija označena kot “vojna,” oznaka, ki jo Moskva zavrača.

“Ozemeljska celovitost” in ključne točke mirovnega načrta

Podpisniki so pozvali k vrnitvi jedrske elektrarne Zaporizhzhia pod ukrajinski nadzor, svobodi države pri izvozu hrane iz vseh svojih pristanišč, popolni izmenjavi vojnih ujetnikov in vrnitvi ukrajinskih otrok, ki jih je vzela Rusija. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da podpora podpisnikov dokazuje, da je vladavino mednarodnega prava mogoče obnoviti.

“Upam, da bomo čim prej dosegli rezultate,” je dejal Zelenski. “Vsem na svetu bomo dokazali, da je Ustanovno listino ZN mogoče povrniti v polno učinkovitost.”

Globalni južni buy-in in razkol z zahodnimi silami

Kljub močnim sporočilom v prid Ukrajini so pogovori razkrili razkol med zahodnimi silami in nezahodnimi državami glede prihodnje mirovne rešitve. Med podpisniki skupnega sporočila ni bilo Armenije, Brazilije, Kolumbije, Svetega sedeža, Indije, Indonezije, Libije, Mehike, Savdske Arabije, Južne Afrike, Tajske in Združenih arabskih emiratov.

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je ob robu vrha dejal, da države, ki niso prišle na vrh, vidijo, kaj se dogaja – Ukrajina gradi soglasje okoli mirovne formule, kar omogoča ogromne korake naprej k pravičnemu miru, ne za vsako ceno.

Na vprašanje o pomanjkanju podpore ukrajinskemu mirovnemu načrtu s strani ključnih akterjev na globalnem jugu je Kuleba dejal, da ima “vsaka država pravico povedati, kar misli”. Kljub temu dejstvo, da so bile te države prisotne na vrhu in so sodelovale v deklaraciji, kaže, da podpirajo Ukrajino in mednarodno pravo.

Savdska Arabija je bila eden od primerov držav, ki niso podpisale končne izjave. Kuleba je dejal, da je Riad zavezan mirovnemu procesu in da je v igri.

Diplomati so poudarili, da odločitve tistih, ki niso podpisali končne izjave, ne bi smeli razumeti kot dokončni ne, ter dodali, da obstaja prostor za nadaljnje srečanje, kjer se lahko te države še pridružijo.

Pot naprej: Delo v posebnih delovnih skupinah in priprave na naslednji vrh

Ukrajinski predsednik Zelenski je napovedal, da se bo delo zdaj nadaljevalo v posebnih delovnih skupinah in da bo pot do drugega vrha odprta, ko bodo pripravljeni “akcijski načrti za mir”. “Strinjali smo se, da bomo začeli delati v posebnih skupinah po vrhu na posebnih zamislih, predlogih in razvoju dogodkov, ki lahko ponovno vzpostavijo varnost v različnih vidikih,” je dejal Zelenski.

Švicarski zunanji minister Ignazio Cassis je dejal, da bi lahko naslednji vrh potekal pred predsedniškimi volitvami v ZDA novembra. Kijev upa, da bi Savdska Arabija lahko gostila naslednji mirovni vrh, saj bi to omogočilo, da bi se ga udeležila tudi Kitajska, hkrati pa bi ohranila dobre odnose z Rusijo.

“To je ideja – da bi moral naslednji vrh pomeniti konec vojne – in seveda potrebujemo drugo stran [Rusijo] za mizo,” je dejal Kuleba. Dodal je, da bo prišel čas, ko se bo treba pogovarjati z Rusijo, vendar Ukrajina ne bo dovolila, da bi Rusija govorila z jezikom ultimatov.

[Vir: Euractiv]; Portal24; Foto: Freepik