Mladi zdravniki kritični do izbire lokacij protestov

ByAna Koren

10. januarja, 2023 , ,

Mladi zdravniki kritični do izbire lokacij protestov

Mladi zdravniki so kritični do izbire lokacij protestov, s popoldanskimi protestnimi shodi bo namreč po Sloveniji potekala t. i. stavka bolnikov. V koalicijskih strankah so protestu izrekli podporo. V opozicijski stranki SDS medtem menijo, da se morajo težave v zdravstvu reševati na vladi oziroma v DZ-ju.

V Ljubljani se bodo protestniki ob 17. uri zbrali na Trgu republike, shodi pa bodo sočasno potekali še v Izoli, Kopru, Mariboru, Novem mestu, Slovenskih Konjicah, Kranju, Slovenj Gradcu in Novi Gorici. V sklopu shodov se bodo udeleženci odpravili tudi pred zdravstvene domove. Tisti, ki se shodov ne morejo udeležiti, lahko podporo zahtevam izrazijo s tem, da si na prsno stran zalepijo dva prekrižana obliža.

Predstavnik iniciative Glas ljudstva Jaša Jenull pravi, da protest ni uperjen proti vladi in, da se zavzemajo za ohranitev javnega zdravstvenega sistema. Med drugim zahtevajo dostop do družinskega zdravnika za vse, ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in ustavitev odtekanja denarja k zasebnikom.

Stavko bolnikov so med drugim podprli v vrstah zdravstvene nege, Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije in Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije. Zahteve so podprli tudi v koalicijskih strankah, v Levici so napovedali udeležbo na shodu. Da se bo udeležil shoda in prisluhnil tam predstavljenim zahtevam, je v ponedeljek napovedal tudi premier Robert Golob. Stavko pacientov sam vidi kot stavko, s katero želijo opozoriti na zapostavljene pravice bolnikov in nujnost sprememb.

Mladi zdravniki kritični do lokacij shodov in nekaterih zahtev

“Strinjamo se, da je neustavno, da je 130 tisoč ljudi brez izbranega osebnega zdravnika. Strinjamo se z zahtevo o ohranitvi dostopnega javnega zdravstva. Tudi nas skrbijo interesi kapitala, ki, roko na srce, krojijo usodo javnega zdravstva že zadnjih 30 let, spomnimo se samo vseh dobaviteljskih afer, pa je bila verjetno odkrita le peščica. Tudi mi in naši najbližji se pogosto znajdemo v vlogi bolnika,” so pred napovedanimi shodi sporočili iz Mladih zdravnikov Slovenije.

Ob tem so v sporočilu za javnost poudarili, da je izjemno pomembno, da so zdravniki in bolniki zavezniki. “Na tem temelji vsako zdravljenje. Zato menimo, da je zbiranje pred zdravstvenimi domovi, v katerih delajo zdravstveni delavci, ki javnega zdravstvenega sistema še niso zapustili ter na katere se je zgrnila še obilica dodatnega dela kolegov, ki pritiskov niso več zmogli in so zato odšli, naravnost žaljivo,” menijo.

Za delovanje zdravstva niso odgovorni zdravniki, ampak politiki, ki o zdravstvenem sistemu odločajo. Vodstvene kadre javnih zdravstvenih domov namreč nastavi lokalna politika, v bolnišnicah in obeh UKC-jih to stori državna politika, poudarjajo Mladi zdravniki. 

“Sprašujemo se, zakaj protesti ne potekajo pred ZZZS-jem, ministrstvom za zdravje in mestnimi hišami? To so namreč ustanove, odgovorne za zdravstveni sistem,” so zapisali.

Pravijo tudi, da so nekatere zahteve civilne iniciativ nesmiselne, saj te ne vodijo k stabilnemu javnozdravstvenemu sistemu. Kritični so tudi do podpore, ki jo je stavki izrazil premier Golob. “Premierju in ministru za zdravje predlagamo, da namesto, da pri svojih odločitvah upoštevata predloge iniciative, ki ne loči niti med javnim in zasebnim zdravstvom v reševanje težav vključita zdravstvene delavce, ki v javnem zdravstvenem sistemu dejansko delajo,” poudarjajo Mladi zdravniki. Slednji opozarjajo še, da se na zdravnike skuša prevaliti krivda, s čimer se preusmerja pozornost od reševanja težav.

SDS: Problemi v zdravstvu se morajo reševati na vladi oziroma v DZ-ju

“Za razliko od koalicije in predsednika vlade, ki mislijo, da se lahko zdravstvena reforma oziroma problemi v zdravstvenem sistemu rešujejo na ulici, v SDS-u menimo, da se zadeve rešujejo na vladi oziroma v parlamentu,” je v izjavi za medije povedala vodja poslanske skupine stranke SDS Jelka Godec. Po njenih besedah smo v Sloveniji “priča neki shizofreni situaciji, ko več ne vemo, kdo proti komu stavka”.

 “Minister Danijel Bešič Loredan je stari maček v zdravstvu, rešitve pozna že od leta 2013, ima vso podporo predsednika vlade, v parlamentu ima koalicija strank Svoboda, SD in Levica 51 glasov,” je dejala jelka Godec. Dodala je, da bi ob takšni podpori pričakovala hitre in učinkovite spremembe.

V največji opozicijski stranki zato na temo razmer v zdravstvu zahtevajo sklic izredne seje DZ-ja. Pripravili so tudi več priporočil za reševanje te problematike. Državnemu zboru v SDS predlagajo, naj pozove vlado, da nemudoma predlaga spremembo zakona o javnem naročanju.

S slednjim naj tako vnovič uvede sistem referenčnih cen na področju nabave medicinskega materiala in tako cene medicinskega materiala približa cenam na evropskem trgu.

Vladi v SDS priporočajo, da v 30 dneh v sodelovanju s stanovskimi in sindikalnimi organizacijami s področja zdravstva pripravi in predlaga nov plačni sistem v zdravstvu.

Kot kratkoročni ukrep predlagajo še, da državni zbor pozove vlado, da v sodelovanju z vsemi parlamentarnimi strankami, strokovnimi, stanovskimi in drugimi interesnimi organizacijami v zdravstvu in združenjem pacientov v 30 dneh pripravi zakon o interventnih ukrepih v zdravstvu, s katerim naj se začasno aktivirajo vse razpoložljive rezerve v vseh delih zdravstvenega sistema, dodatna sredstva za čimprejšnjo zagotovitev zdravstvenega varstva vsem, ki plačujejo obvezno zdravstveno zavarovanje.

“Minister je napovedal določene spremembe in smo jih pričakovali že davno nazaj, že pred pol leta,” je še dejala Jelka Godec in dodala, da interventni zakoni, ki so bili sprejeti v DZ-ju, niso prinesli pričakovanih rezultatov.

vir Foto: STA (fotografija je simbolična)

Ne spreglejte…

Minister Bešič Loredan se je opravičil županu Ljubljane Jankoviću

Za isto mizo so na tiskovni konferenci sedli minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, župan Ljubljane Zoran Janković in predsednik vlade Robert Golob. 

“Prizori, ki smo jim bila priča, so bili res nedopustni. Zdravstvo je glavna prioriteta te vlade. Moramo se posvetiti reševanju problemov,” je dejal predsednik vlade Robert Golob. Pravi, da je prišlo do šumov v komunikaciji in da bodo to zdaj odpravili. Premier je izpostavil reševanje dveh problematik. Slednjih ni mogoče rešiti čez noč: urgentni centri in osebni zdravniki… več tukaj.