Množični protesti v Gruziji proti zakonu o “tujih agentih”

ByAna Koren

12. maja, 2024 , ,
Gruzija [Foto: Zajem zaslona]

Množični protesti v Gruziji proti zakonu o “tujih agentih”

V prestolnici Gruzije se je na mirnih protestih proti spornemu zakonu o “tujih agentih”, ki po mnenju kritikov posnema rusko zakonodajo uporabljeno za zatiranje disidentov, zbralo okrog 50.000 ljudi. Dogodek je potekal dan po tem, ko je gruzijski premier Irakli Kobakhidze zatrdil, da bo vlada nadaljevala s procesom sprejemanja zakona, kljub očitkom o zavedeni mladini, ki nasprotuje povezavam z Rusijo.

Protesti, ki trajajo že več kot mesec dni, so odziv na zakon, ki bi organizacije, financirane z več kot 20 odstotki tujega kapitala, prisilil v registracijo kot agenti tujega vpliva. Kritiki opozarjajo, da bi takšen zakon lahko ogrozil gruzijske aspiracije za vstop v Evropsko unijo, saj bi po mnenju Evropske komisije lahko otežil proces integracije. Gruzija je decembra od EU prejela status kandidatke.

Gruzijski parlament bo imel 13. maja zadnjo obravnavo predloga zakona, medtem ko opozicija napoveduje nove množične proteste, ki naj bi se začeli 11. maja. Razkol med vladajočo stranko Gruzijske sanje in opozicijo, skupaj s civilno družbo in predsednikom države, kaže na globoko politično krizo v državi.

Gruzijska vlada vztraja, da je zakon ključen za zagotavljanje večje preglednosti in zaščite gruzijske suverenosti, medtem ko zahodne države izražajo resne pomisleke glede morebitnih posledic tega zakonodajnega ukrepa.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Zajem zaslona