Močan dež povzroča težave v Zgornji Savinjski dolini in okoliških občinah

ByA.K.

28. oktobra, 2023 ,
Sora Jože Plut Šorc XSora Jože Plut Šorc X

Močan dež povzroča težave v Zgornji Savinjski dolini in okoliških občinah

Zgornja Savinjska dolina in sosednje občine so znova prizadete zaradi obilnega dežja, ki je povzročil številne težave. Kljub temu, da se regija še ni povsem opomogla po zadnjih poplavah, se je močan dež znašel kot nov izziv za prebivalce.

Na območju Ljubnega ob Savinji, Nazarja in Luč so močne padavine povzročile nekaj zapletov. Nekateri montažni mostovi so bili odneseni, in plaz nad Strugami nadaljuje s premikanjem. Srečo imamo, da za zdaj ni poročil o večjih težavah.

V Zgornji Savinjski dolini poročajo o odnesenih montažnih mostovih, pri čemer so v Rečici ob Savinji zaradi varnosti otrok iz tamkajšnjega vrtca preventivno preselili. Hudo ogrožajo tudi hudourniki, ki so zalili nekaj hiš.

Dopoldne so se pretoki na nekaterih pritokih Savinje povečali zaradi močnih padavin, še posebej na območju Šmartnega ob Dreti, Gornjega Grada ter naselja Rastke v občini Ljubno ob Savinji.

Tudi na Koroškem so se struge rek in potokov napolnile, s posebnimi težavami v Črni, kjer je odtrgalo del ceste zaradi naraslega potoka Bistra. Ob 18.20 je nad Koroško zavladalo neurje s točo, kar je poročal portal Neurje.si. Županja Črne na Koroškem, Romana Lesjak, je prav tako poročala o toči na Facebooku.

Plaz v Strugah se premika

V Strugah še vedno poteka spremljanje plazišča, ki se ves čas premika. Del plazišča je že pred dvema dnevoma zgrmel v strugo reke Savinje, zato so prebivalce izselili iz naselja. Stabilnost razmer trenutno vzdržujejo, vendar bi morebitni večji plaz lahko povzročil pregrado v Savinji in ogrozil okolico. Hidrolog Rok Fazarinc je povedal, da upajo, da bo proces počasen in da ne bo večjih težav.

Paul Orešnik, predstavnik prizadetih družin v Strugah, je dejal, da so danes prejeli obisk strokovnjakov, ki so predstavili tehnične rešitve za poškodovane stanovanjske objekte po avgustovski vodni ujmi.

Kljub trenutnim izzivom župan Ljubnega Franjo Naraločnik poroča, da Savinja na njihovem območju še ni prestopila bregov, kljub temu pa so se ceste razmočile, poplavljen pa je bil tudi počitniški objekt in gospodarsko poslopje.

Župan Nazarij Matej Pečovnik pa opaža izboljšanje razmer, vendar so že poplavljeni nekateri travniki in hiše. Vodostaj Savinje trenutno znaša 315 centimetrov, Drete pa približno 280 centimetrov.

Tudi župan Gornjega Grada Anton Špeh poroča o težavah zaradi hudournikov, ki so poplavili določena območja, medtem ko Dreta še naprej narašča.

V Lučah so poplavili manjši vodotoki, vendar se dežek počasi umirja, je povedal župan Luč Klavdij Strmčnik.

Vse te razmere zahtevajo nenehno spremljanje in pripravljenost prebivalcev na morebitne nove težave, a upamo, da se bo vremenska situacija izboljšala in da bodo ljudje v teh območjih kmalu lahko znova začeli normalno živeti.

vir

Foto: Jože Plut Šorc X

Portal24