Močan potres sprožil paniko na južnih Filipinih, opozorilo pred cunamijem preklicano

ByA.K.

3. decembra, 2023
Potres Filipini Foto: Local Government Unit of Hinatuan FBPotres Filipini Foto: Local Government Unit of Hinatuan FB

Močan potres sprožil paniko na južnih Filipinih, opozorilo pred cunamijem preklicano

Južno filipinsko obalo je v soboto prizadel močan potres s predhodno magnitudo 7,6. Potres je med prebivalci sprožil paniko in povzročil evakuacijo ob obali. Filipinske oblasti so izdale opozorilo pred cunamijem, vendar ga je Pacifiški center za opozarjanje pred cunamiji pozneje preklical.

Potres se je zgodil na globini 32 kilometrov in ni povzročil takojšnje večje škode ali žrtev, je poročal ameriški geološki inštitut.

Pacifiški center za opozarjanje pred cunamiji je sprva napovedal, da bodo valovi cunamija zadeli južne Filipine ter dele Indonezije, Palaua in Malezije, vendar so to opozorilo pozneje preklicali.

Na Japonskem so oblasti izdale odredbe o evakuaciji v različnih delih prefekture Okinawa, kar je prizadelo na tisoče ljudi.

Vodja filipinskega Inštituta za vulkanologijo in seizmologijo, Teresito Bacolcol, je svetoval prebivalcem ob obali južnih provinc Surigao del Sur in Davao Oriental, naj se nemudoma umaknejo v višje predele ali notranjost.

Agencija za potrese je opozorila lastnike čolnov v pristaniščih, estuarijih ali plitvih obalnih vodah, naj zavarujejo svoje čolne in se umaknejo stran od obale, čolni, ki so že na morju, pa naj ostanejo v globokih vodah. Glede na magnitudo potresa je Bacolcol dejal, da bi lahko pričakovali enometrski cunami, vendar bi val lahko bil višji v zaprtih zalivih, zalivih in ožinah.

Več kot tri ure po potresu ni bilo poročil o cunamiju, ki bi prizadel obalo, vendar bodo oblasti še naprej spremljale situacijo. Filipine, ki ležijo na pacifiškem “ognjenem obroču”, pogosto prizadenejo potresi, vulkanski izbruhi ter tajfuni in nevihte, zaradi česar so ena izmed držav, ki so najbolj nagnjene k naravnim katastrofam.

vir; Foto: Local Government Unit of Hinatuan FB; Portal24