Močan veter podiral drevesa, obstaja tudi nevarnost plazov

ByMiha Kovač

2. aprila, 2024 ,
Foto: Pexels

Močan veter podiral drevesa, obstaja tudi nevarnost plazov

V Zgornji Savinjski dolini je močan veter povzročil precej nevšečnosti, zaradi česar je bila več ur zaprta cesta med Ljubnim ob Savinji in Lučami. Orkanski vetrovi so v Robanovem kotu podirali drevesa, a na srečo ni bilo poročil o poškodbah objektov ali ljudi. Agencija RS za okolje (ARSO) je zvečer svoje oranžno opozorilo za severovzhodno Slovenijo spremenila v rumeno.

V občini Solčava, natančneje v Robanovem kotu, je veter povzročil opustošenje, saj je podrl številna drevesa ob cestah in stavbah, a poškodb na srečo ni bilo. V Logarski dolini je veter prav tako pokazal svojo moč z razkritjem strehe na enem izmed hlevov.

Napovedi za večer obljubljajo širitev padavin proti vzhodu. Po prehodu hladne fronte se bo okrepil severozahodnik, ki prinaša plohe, možne so tudi nevihte. Padavine naj bi zjutraj ponehale, a se s tem nevarnost v naravi ne zmanjša.

ARSO svetuje previdnost pri načrtovanju obiska gorskih, planinskih ter drugih izletniških destinacij. Pomembno je, da so obiskovalci primerno opremljeni in da ture prilagodijo svojim sposobnostim. Pred odhodom v gore je nujno sprotno spremljanje vremenske napovedi zaradi nevarnosti snežnih pasti in spreminjajočih se vremenskih razmer.

Dodatno opozorilo velja zaradi povečane nevarnosti zemeljskih plazov, ki jo je napovedal Geološki zavod Slovenije. Namočenost tal povečuje tveganje za plazove, še posebej v severozahodni Sloveniji. Območja, ki so že bila prizadeta v preteklih ujmah, so še posebej izpostavljena. Kljub temu, da ni pričakovati kritičnih količin padavin, je potrebna dodatna previdnost.

Vremenoslovec Anže Medved je za TV Slovenija poudaril, da je treba biti še posebej pozoren na območja, ki so že v preteklosti doživela zemeljske plazove. Pristojne službe ob tem pozivajo prebivalce, naj bodo pozorni na morebitne spremembe na tleh, objektih in pobočjih, ki bi lahko nakazovale nevarnost plazu.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Pexels