Mojca Šetinc Pašek nepreklicno Izstopila iz poslanske skupine Gibanja Svoboda

Mojca Šetinc Pašek [Foto: DZ Matija Sušnik]

Mojca Šetinc Pašek nepreklicno Izstopila iz poslanske skupine Gibanja Svoboda

Mojca Šetinc Pašek, dosedanja članica poslanske skupine Gibanja Svoboda (GS), se je odločila prekiniti svojo pripadnost tej politični stranki. Šetinc Pašek je svojo odločitev sporočila vodji poslanske skupine GS, Borutu Sajovicu, in postala samostojna poslanka.

Ta odločitev je sledila izključitvi Šetinc Pašek iz stranke predsednika vlade Roberta Goloba, ki jo je GS izglasovala na predlog poslanske skupine Svoboda. Poleg tega so jo razrešili tudi kot članico in predsednico komisije državnega zbora, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank.

Kajti v skladu s parlamentarnim poslovnikom mora poslanska skupina poslancu, ki je del poslanske skupine zagotavljati delo v skladu z ustavo, zakonu o poslancih in v skladu s parlamentarnim poslovnikom. Temu žal v tem mesecu ni bilo tako.

Mojca Šetinc Pašek

Šetinc Pašek je svojo odločitev utemeljila s potrebo, da razbremeni vodjo poslanske skupine Svoboda nadaljnjega kršenja parlamentarnega poslovnika. Poudarila je, da poslanska skupina mora poslancu zagotavljati delo v skladu z ustavo, zakonodajo o poslancih in parlamentarnim poslovnikom, kar pa v tem mesecu ni bilo izpolnjeno.

Nekdanja poslanka GS je izrazila tudi svoje presenečenje nad izključitvijo iz stranke, saj še vedno ni prejela razlogov za to dejanje. Izjavila je: “Brez razlogov in na podlagi nekih lažnivih obtožb in blatenja mojega dobrega imena so me čez noč vrgli iz stranke. Še danes ne vem, zakaj je temu bilo tako. Ampak to zgodbo in to stranko sem že vrgla za hrbet.”

Šetinc Pašek je izrazila upanje, da bo kot samostojna poslanka nadaljevala svojo politično pot v skladu s svojimi obljubami volivcem iz časa volilne kampanje.

Predsednica državnega zbora, Urška Klakočar Zupančič, je izpostavila pomen, da bi vsakdo moral biti pravilno obveščen o razlogih za razrešitev ali obtožbe. Klakočar Zupančič je tudi opozorila na poslovnik državnega zbora, ki omogoča poslancem, da izrazijo željo glede sodelovanja v delovnih telesih, tudi če niso člani poslanske skupine. Odločitev o tem je zdaj v rokah vodij poslanskih skupin, pri čemer je pomembno, da se ohranjajo razmerja med koalicijo in opozicijo.

vir; Foto: Matija Sušnik DZ; Portal24