Mojstrovina Pabla Picassa prodana za 130 milijonov evrov

ByAna Koren

9. novembra, 2023 ,
Femme a la Montre Pablo Picasso, Foto_EPAFemme a la Montre Pablo Picasso Foto_EPA

Mojstrovina Pabla Picassa iz leta 1932 prodana za 130 milijonov evrov

Umetnina “Femme a la Montre” (Ženska z uro) Pabla Picassa, ki je nastala leta 1932, je po podatkih dražbene hiše Sotheby’s na dražbi dosegla izjemno visoko prodajno ceno. Slika je bila prodana za osupljivih 139 milijonov dolarjev (ali 130 milijonov evrov). Dosežek pa jo uvršča na drugo mesto med najvišjimi cenami, doseženimi za umetnikovo delo.

“Femme a la Montre” se je na dražbi izkazala tudi kot najvrednejše delo, prodano na dražbi v letošnjem letu. Sliko odlikuje portret Marie-Therese Walter, francoske manekenke, ki je bila tudi ljubiteljica španskega umetnika in pogosto motiv za njegove slike. Pred dražbo je bila slika ocenjena na vrednost 120 milijonov dolarjev.

Pred tem je bila slika v lasti pokojne zbirateljice umetnin Emily Fisher Landau, ki jo je pridobila leta 1968, medtem ko je njen novi lastnik anonimni kupec.

Marie-Therese Walter

“Femme a la Montre” prikazuje Marie-Therese, ki sedi na prestolu podobnem stolu pred modrim ozadjem. Walter, ki je bil znana kot Picassova “zlata muza,” je bila stara 17 let, ko je spoznala 45-letnega Picassa v Parizu. Kasneje sta vstopila v skrivno razmerje, čeprav je bil Picasso takrat še poročen z Olgo Khokhlovo, ukrajinsko balerino.

Marie-Therese Walter je postala predmet mnogih Picassovih slik, vključno z delom “Femme Nue Couchee” (Gola ležeča ženska) iz leta 1932, ki je bilo na dražbi leta 2022 prodano za 67,5 milijona dolarjev.

Picassova najdražja slika, prodana na dražbi, ostaja “Les Femmes d’Alger” (Ženske iz Alžira), ki je leta 2015 pri dražbeni hiši Christie’s dosegla neverjetnih 179,3 milijona dolarjev.

Pablo Picasso je bil rojen leta 1881 v Malagi in odraščal v Barceloni. Leta 1904 se je preselil v Pariz, kjer je postal eden najpomembnejših umetnikov 20. stoletja. Med svojo kariero je eksperimentiral s številnimi slogi in temami, med drugim je razvil “kubizem”. Kubizem prikazuje predmete ali ljudi iz več zornih kotov hkrati. V svoji dolgoletni karieri je ustvaril približno 150.000 umetniških del.

Picasso je bil oče štirih otrok in umrl leta 1973 v južni Franciji, star 92 let. Kljub svoji impresivni umetniški zapuščini so se v zadnjih letih pojavila vprašanja o njegovem obnašanju, saj je bil obtožen krutosti, ženskarstva in prisilnega vedenja.

vir

Foto: EPA

Portal24