MOL zaprosila za gradbeno dovoljenje za del kanala C0

ByAna Koren

15. oktobra, 2023 ,
Gradnja C0 kanala [Foto: Nova24Tv]

MOL zaprosila za gradbeno dovoljenje za del kanala C0

Mestna občina Ljubljana (MOL) je v zadnjih tednih zaprosila za gradbeno dovoljenje za zadnjih nekaj sto metrov spornega kanala C0 v območju Stožic. Medtem ko občina čaka na odobritev, se nadaljujejo pravni boji in nasprotovanja glede izgradnje kanala.

Ministrstvo za podnebje in energijo je zahtevalo celovito presojo vplivov na okolje za izgradnjo kanala. To odločitev, MOL sicer izpodbija. Občina je namreč že vgradila betonske kinete za večjo varnost, kljub pomanjkanju soglasja ministrstva.

Lastniki zemljišč na trasi C0 so se dolgo borili za možnost pritožbe proti odločitvam Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO), in po šestih letih pridobili pravico do pritožbe prek Vrhovnega sodišča RS. Kljub temu sta bili njihovi pritožbi zavrženi.

Trenja in nejasnosti ostajajo v zvezi z obveznostjo izdelave študije presoje vplivov na okolje. MOL vztraja pri izdaji gradbenega dovoljenja, opirajoč se na sklep ARSO iz leta 2015, kljub spremenjenim odločbam agencije v vmesnem času.

Ljubljanski župan Zoran Janković izraža prepričanje, da drugi udeleženci v procesu ne razumejo pravilno odločb, in napoveduje, da bo občina počakala na sklep sodišča. Medtem se okoljevarstveniki in opozicija v MOL zavzemajo za razveljavitev gradbenega dovoljenja in vodnega soglasja Direkcije za vode.

V primeru, da relevantne institucije ne bodo odgovorile v razumnem roku, nekdanji minister za okolje Miha Jazbinšek napoveduje kazensko ovadbo. Jazbinšek je prepričan, da izdaja dovoljenja ne bo izvedena, saj bi to pomenilo propad celotnega projekta.

Spor okoli kanala C0 ostaja odprt, pri čemer vsaka stran zagovarja svoja stališča in interpretacije pravnih odločb. Ko čakamo na odločitve sodišča, je jasno, da je pot do končne izgradnje kanala še vedno dolga in prežeta s pravnimi in birokratskimi ovirami.

vir Foto: Nova24TV (Fotografija je simbolna)

Portal24