Moldavija: Pridnestrje prosi Moskvo za zaščito

ByA.K.

29. februarja, 2024 , ,
Foto: Pexels

Moldovija: Pridnestrje prosi Moskvo za zaščito

Pridnestrje, ena od evropskih regij, kjer Moskva trdi, da so etnični Rusi ogroženi, je znova v središču geopolitičnih napetosti. Pridnestrje – moldavska separatistična regija je v sredo Moskvo zaprosila za zaščito, saj se napetosti s prozahodno vlado Moldavije stopnjujejo. Razmere v regiji so po redkem srečanju članov pridnestrskega kongresa v regionalni prestolnici Tiraspol, kjer so od ruske dume zahtevali ukrepe za obrambo Pridnestrja pred naraščajočim pritiskom Moldavije, še bolj napete.

Spor med Pridnestrjem in Moldavijo ni nov. Znova se je začel zaostrovati na začetku letošnjega leta, ko je Moldavija, uradna kandidatka za vstop v EU, 1. januarja uvedla nove carine na uvoz in izvoz blaga v in iz Pridnestrja. Poteza je naletela na ostro nasprotovanje v Pridnestrju, ki se nahaja na meji z Ukrajino. Pridnestrja nobena članica Združenih narodov, vključno z Rusijo, ne priznava kot ločeno entiteto. Uradniki v Tiraspolu trdijo, da nove carine škodijo tako lokalnim prebivalcem kot podjetjem. Evropski parlament, Združene narode ter Mednarodni odbor Rdečega križa so zato pozvali, naj preprečijo, kar opisujejo kot pritisk Moldavije, ki krši pravice in svoboščine lokalnih prebivalcev.

Napetosti in politika identitete

Pred srečanjem v sredo so se napetosti še povečale. Opozicijski poslanec v Tiraspolu je namreč namignil, da bi lahko srečanje pripeljalo do objave pristopa Pridnestrja k Rusiji. Izjava je sprožila široko odziv, vključno s tiskovnim predstavnikom moldavske vlade, ki je te trditve zavrnil. Srečanje pa je označil za “propagandni dogodek”.

Aleksander Koršunov, predsednik pridnestrskega vrhovnega sveta, je Moldavijo obtožil, da “izkorišča geopolitično situacijo” in uporablja gospodarstvo “kot orodje pritiska in izsiljevanja”. Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zakharova je dodala, da je Nato “očitno zajela enaka panika”.

Pridnestrje

Pridnestrje, s približno 470.000 prebivalci, je nepriznana država z lastno valuto in zastavo, ki se nahaja med vzhodnim bregom reke Dnester in mejo Moldavije z Ukrajino. Po kratki vojni v začetku 90. let prejšnjega stoletja so proruske sile v Pridnestrju razglasile odcepitveno državo, ki je na referendumu leta 2006 izrazila željo po pridružitvi Rusiji. Glasovanje o slednjem sicer ni bilo mednarodno priznano.

Rusija ima v regiji kot mirovne sile približno 1500 vojakov, ki so zadolžene za varovanje ogromnih zalog orožja in streliva iz sovjetskega časa. Od ruskega napada na Ukrajino februarja 2022 prozahodni voditelji Moldavije redno obtožujejo Moskvo, da vodi kampanje za destabilizacijo države. Moldaviji je bil leta 2022 podeljen status kandidatke za članstvo v EU. Omenjeno je bilo decembra lani dodatno vzpodbujeno s sporočilom Bruslja, da bo začel pristopna pogajanja za Moldavijo in sosednjo Ukrajino.

[Vir: Euronews]; Portal24;

Foto: Pexels