Evropska komisija je glede prevzema družbe OMV Slovenija s strani madžarske energetske skupine Mol sprožila preiskavo. Mol bi tako dobil dostop do mreže bencinskih servisov po Sloveniji. V maloprodaji pogonskih goriv bi se konkurenca tako zmanjšala.

Pogodbo o nakupu 92,25-odstotnega deleža v družbi OMV Slovenija, v kateri že ima 7,75-odstotni delež, je Mol podpisal junija lani. Kupnina za celoten delež po pogodbi znaša 301 milijon evrov.  Mol bi tako prišel do druge največje mreže bencinskih servisov v Sloveniji. Imel bi jih namreč 120. Mol ima v Sloveniji 53 bencinskih servisov in je tretji največji ponudnik goriv pri nas.

Pojasnilo Evropske komisije

Evropska komisija je posel v preverbo prejela 13. maja letos. Komisija je v predhodni preiskavi ugotovila, da bi transakcija lahko konkurenco na maloprodajnem trgu pogonskih goriv v Sloveniji močno zmanjšala. Komisija pojasnjuje, da sta Mol in OMV v veliko slovenskih krajih neposredna tekmeca. Prevzem pa bi umaknil ti. pritisk konkurence. Po prevzemu bi bila v Sloveniji po novem glede na strukturo trga le dva velika ponudnika, Mol in Petrol. Komisija ocenjuje, da bi ponudnika lahko zato še lažje usklajevala cenovno politiko.

V Sloveniji so stroškovne, administrativne in lokacijske ovire za vstop novih ponudnikov razmeroma visoke. Vstop novih igralcev na slovenski trg se zato na kratek in srednji rok zdi malo verjeten. Ostali trenutni ponudniki pa imajo zanemarljive tržne deleže, opozarja Bruselj.

Mol med predhodno preiskavo ni želel podati nobenih zavez. V Bruslju so zato izvedli poglobljeno preiskavo. Za odločitev imajo 90 delovnih dni, do 28. oktobra.

Foto: Kozjansko Info

By A.K.

Komentar: