Mont Blanc: Višina vrha se zaradi podnebnih sprememb spreminja

ByAna Koren

5. oktobra, 2023
Mont Blanc en Dome du GouterMont Blanc en Dome du Gouter/ Wikipedia/Tinelot Wittermans

Mont Blanc: Višina vrha se zaradi podnebnih sprememb spreminja

Mont Blanc, najvišji vrh zahodne Evrope, je v septembrski meritvi letos dosežen na višini 4805,59 metra, kar je 2,22 metra manj od zadnje meritve, ki je bila opravljena leta 2021, so razkrili francoski strokovnjaki.

Jean des Garets, geodet iz francoskega departmaja Haute-Savoie, je na tiskovni konferenci v Chamonixu izpostavil pomen zbiranja teh podatkov za prihodnje generacije. “Zbiramo podatke za prihodnje generacije, nismo tukaj, da bi jih interpretirali, to prepuščamo znanstvenikom,” je poudaril. Poleg tega je občinstvo opozoril, naj ob novih merjenjih višine Mont Blanca ne sklepajo napačnih sklepnih zaključkov.

Mont Blanc, ki se nahaja na meji med Francijo in Italijo, je podvržen spremembam višine, ki se lahko merijo iz leta v leto. Garets je nakazal, da bi lahko bil vrh ob naslednji meritvi, torej čez dve leti precej višji. To ni prvič, da so opazili takšne višinske spremembe.

Gre za 12. akcijo merjenja s katerim so začeli leta 2001, in sicer z namenom preučevanja vpliva podnebnih sprememb na alpske gore. “Po teh merilnih akcijah smo se že veliko naučili: vemo, da je vrh v stalnem gibanju, tako po višini z variacijami skoraj pet metrov kot tudi po legi,” je sklenil Garets.

Podnebne spremembe in drugi geološki dejavniki lahko vplivajo na višino in lego gora, zato je natančno spremljanje teh sprememb ključno za razumevanje vplivov na naše okolje.

vir Foto: Mont Blanc en Dome du Gouter/ Wikipedia/Tinelot Wittermans

Portal24