Morate jo imeti – Magnolija: Simbol moči, ljubezni in zgodovine

Magnolija, s svojo dolgo in pestro zgodovino, ni le vizualno privlačno drevo, ampak je tudi simbol moči, zvestobe in ljubezni v različnih kulturah. Njena prisotnost sega 95 milijonov let nazaj. Fosile magnolije so namreč odkrili v Severni Ameriki, Evropi in Aziji. Zanimivo je, da so magnolije obstajale še pred čebelami, zato so za opraševanje odvisne od trdokrilih žuželk.

Kljub njihovemu nežnemu izgledu so cvetni listi magnolije neverjetno robustni, prevlečeni z zaščitnim voskom, ki jih ščiti pred poškodbami med opraševanjem. Ime magnolija je zaslovelo po zaslugi francoskega botanika Charlesa Plumiéra. Slednji je cvetoče drevo poimenoval po svojem kolegu Pierru Magnolu, direktorju Kraljevega botaničnega vrta v Montpellieru.

Magnolija lahko navduši z različnimi oblikami in barvami cvetov, od čašastih in zvezdastih do skledastih. Njene barve se raztezajo od bele, rožnate in vijolične do rumene in rdeče. Njeni listi so sijoči, plodovi pa spominjajo na borove storže, ki se ob zrelosti odprejo in razkrijejo semena, ki jih ptice in sesalci raznašajo naprej.

Pri nas je najbolj priljubljena liliflorna magnolija, katere čašasti cvetovi, vijolične barve zunaj in bele znotraj, merijo v premeru do 7 cm. Te drevesa ljubijo sončna mesta z bogato, nevtralno zemljo, dovolj vlage in dobro drenažo.

Za mnoge je presenetljivo dejstvo, da so cvetovi večine vrst magnolij užitni. V Angliji jih na primer kisajo in uporabljajo kot začimbo za različne jedi.

Kot simbol moči in zvestobe je magnolija pomembna na Kitajskem, medtem ko pri nas ta čudoviti cvet predstavlja vrnitev k stari ljubezni. Če želite dom poln stabilnosti in miru, je magnolija odlična izbira za vaše dvorišče.

vir Foto: Pexels Portal24