Morska klasika: solata s hobotnico in krompirjem

ByAna Koren

5. oktobra, 2022
Morska klasika: solata s hobotnico in krompirjem

Za pripravo te solate boste potrebovali malo več čas. Za začetek je treba hobotnico očistiti in skuhati. Nekateri trdijo, da plutovinast zamašek v vodi s hobotnico med kuhanjem vpliva na mehkobo, spet drugi trdijo, da to nima nič. Odločitev porabo plutovinastega zamaška zato prepuščamo vam.   

Med kuhanjem hobotnice pripravite ostale sestavine za solato. Po želji lahko solato namesto s kisom začinite z limoninim sokom.

Za pripravo jedi potrebujete dve uri in pol, iz navedenih količin sestavin boste dobili štiri obroke. 

Sestavine

Hobotnica
  • 1 hobotnica, težka približno 2 kg
  • 1 glavica čebule
  • 1 lovorjev list
  • 3 stroki česna
  • 1 zamašek (neobvezno)
  • vodo
Solata
  • 1 glavica čebule
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici kaper
  • 4 žlice izkoščičenih in narezanih oliv
  • 1 šopek peteršilja
  • 3 srednje veliki krompirji
  • 2 srednje velika paradižnika
  • 4 pesti rukole
  • olivno olje
  • kis
  • sol, po okusu
  • poper, po okusu
Postopek priprave

Hobotnica

Svežo hobotnico je najbolje očistiti in uporabiti še isti dan. Notranjost hobotnice obrnite navzven in odstranite drobovje, krakov se ne dotikajte.

Hobotnico vrnite v naravni položaj in odstranite oči, iz sredine krakov odstranite zobe. Na koncu s telesa hobotnice delno odstranite zunanjo membrano in jo sperite pod vodo.

Hobotnico postavite v velik lonec z vodo, z glavo obrnjeno proti dnu, lovke naj bodo obrnjene proti površini. V vodo dodajte čebulo, lovorov list in 3 stroke česna. Po lastni presoji dodajte še plutovinast zamašek.

Kuhajte na srednjem ognju vsaj eno uro. Hobotnica je kuhana, ko je na sredini glave pri očeh mehka. 

Hobotnico vzemite iz vode in pustite, da se ohladi. Ohlajeno narežite na kolobarje, konce lovk na večje kose. 

Solata

Medtem, ko se hobotnica hladi skuhajte krompir. Krompir v olupkih dajte v slano vodo in kuhajte do mehkega. Kuhan krompir odcedite, pustite, da se ohladi, nato ga olupimo in narežemo na kocke. 

Čebulo očistite in narežite, česen stisnite, peteršilj drobno sesekljajte, paradižnik narežite na kocke. 

Ohlajeno in narezano hobotnico dajte v večjo skledo. Dodajte kuhan in narezan krompir, čebulo, česen, peteršilj in paradižnik.

Vmešajte kapre, narezane olive in rukolo. Po okusu začinite s soljo in poprom, prilijte kis in olivno olje po okusu ter vse skupaj dobro premešajte. Po želji ohladite.

Razporedite po krožnikih, prelijte z nekaj kapljicami olivnega olja in postrezite.

Dober tek!